Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Europoslanci chcú zablokovať liberalizáciu vízového režimu s Katarom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Text, ktorému dali členské štáty zelenú už koncom júna, by štátnych príslušníkov Kataru a Kuvajtu cestujúcich do EÚ oslobodil od vízovej povinnosti až na 90 dní.

Paríž/Brusel 10. decembra (TASR) - Poslanci z politických skupín zelených, socialistov a demokratov v Európskom parlamente budú v pondelok proti začiatku rokovaní o liberalizácii vízového režimu EÚ pre obyvateľov Kataru. Toto rozhodnutie súvisí s podozreniami z korupcie na pôde europarlamentu, ktoré sa zrejme týkajú tejto krajiny, informovala v sobotu spravodajská televízia BFM.

Očakávalo sa, že poslanci Európskeho parlamentu na svojom pondelkovom zasadnutí v Štrasburgu schvália začatie rozhovorov medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi EÚ s cieľom prijať návrh, ktorým sa zjednoduší vízový režim pre cestujúcich z Kataru a Kuvajtu.

Text, ktorému dali členské štáty zelenú už koncom júna, by štátnych príslušníkov Kataru a Kuvajtu cestujúcich do EÚ oslobodil od vízovej povinnosti až na 90 dní, a to na základe recipročnej dohody s oboma krajinami.

Piatková protikorupčná operácia belgickej polície, pri ktorej bola zatknutá aj jedna z podpredsedníčok parlamentu - grécka socialistka Eva Kailiová -, však teraz zrejme naruší program rokovania, predpokladá BFM.

Spravodajca návrhu, nemecký europoslanec Erik Marquardt zo skupiny zelených/Európska slobodná aliancia, oznámil, že bude proti začatiu spomínaných rokovaní. Jeho stanovisko podporila aj jeho politická skupina.

"Nulová tolerancia voči korupcii. Zelení budú v pondelok proti mandátu začať rokovania o liberalizácii vízového režimu s Katarom," uviedol na Twitteri spolupredseda EP za zelených Terry Reintke.

Poslanecký klub skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) tiež požaduje "zastavenie práce na všetkých spisoch a hlasovaniach týkajúcich sa štátov Perzského zálivu, najmä pokiaľ ide o liberalizáciu víz".

Medzi osobami zadržanými v piatok belgickou políciou sú okrem gréckej socialistky Evy Kailiovej aj jej partner Francesco Giorgi, ktorý je asistentom poslanca EP, ako aj bývalý socialistický europoslanec Pier-Antonio Panzeri, ktorý vykonával mandát v rokoch 2004-19.

Časť poslancov Európskeho parlamentu súčasne v sobotu spochybnila postoj poslancov S&D počas rozpravy a hlasovania z 24. novembra, ktoré sa týkalo uznesenia odsudzujúceho porušovanie ľudských práv v Katare.

Eva Kailiová vtedy povedala, že emirát je "lídrom v oblasti pracovných práv" a že Európania "nemajú morálne právo ho poučovať", čím v pléne vyvolala rozruch.

Pierre Karleskind (Obnovme Európu) sa pozastavil nad tým, prečo socialisti najprv hlasovali proti princípu uznesenia a potom spolu s pravicou (EPP) a krajnou pravicou zabránili prijatiu viacerých pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov vrátane tých, ktoré odsudzovali postoj FIFA k potláčaniu práv LGBTIQ ľudí.

"Obávam sa, že teraz už chápem...", reagoval v sobotu francúzsky europoslanec na Twitteri.

"Už v novembri som upozorňovala na agresívny lobing Kataru ... Už lepšie chápeme prečo," povedala europoslankyňa Manon Aubryová.