Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Europoslanci odsúdili útoky na brazílsky Kongres a prezidentský palác

Pracovník stojí na druhej strane rozbitého okna v paláci Planalto deň po tom, ako v pondelok 9. januára 2023 vpadli do kancelárie prezidenta prívrženci brazílskeho bývalého prezidenta Jaira Bolsonara v Brazílii. Foto: TASR/AP

Signatári listu zdôraznili, že EP vyjadruje plnú solidaritu s brazílskym Kongresom, vládou prezidenta Lulu da Silvu a všetkými ostatnými demokratickými inštitúciami v Brazílii.

Brusel 9. januára (TASR) - Skupina vplyvných poslancov Európskeho parlamentu (EP) v pondelok v spoločnej výzve odsúdila nedeľňajšie útoky prívržencov bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara na budovu Kongresu, sídlo prezidenta i Najvyššieho súdu v Brazílii. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Predseda zahraničného výboru EP David McAllister (Nemecko), predseda Delegácie EP v euro-latinskoamerickom parlamentnom zhromaždení Javier López (Španielsko), predseda Delegácie EP pre vzťahy s Brazíliou José Manuel Fernandes (Portugalsko) a predseda Delegácie EP pre vzťahy s krajinami Mercosur Jordi Caas (Španielsko), ktorí zastupujú frakcie ľudovcov, socialistov a demokratov a tiež liberálov, vydali spoločné vyhlásenie.

"Dôrazne odsudzujeme násilný a nezákonný útok na Kongres, Prezidentský palác a Najvyšší súd v Brazílii zo strany prívržencov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Ide o neprijateľný a ohavný útok na srdce brazílskej demokracie, ktorého páchatelia a podnecovatelia musia byť potrestaní plnou silou zákona," uvádza sa v ich vyhlásení.

Signatári listu zdôraznili, že EP vyjadruje plnú solidaritu s brazílskym Kongresom, vládou prezidenta Lulu da Silvu a všetkými ostatnými demokratickými inštitúciami v Brazílii.

"Jedným zo základných princípov demokracie je, že výsledky férových a transparentných volieb musia byť rešpektované a každý pokus o ich zvrátenie násilnými činmi musí byť odmietnutý. Znepokojujú nás množiace sa činy politického násilia zo strany extrémistických prívržencov bývalého prezidenta Brazílie, ktoré priamo podporujú prejavy a činy smerujúce ku konfrontácii, nenávisti, radikalizácii a zločinom," uvádza sa v dokumente.

Europoslanci zároveň vyzvali všetky zodpovedné strany v Brazílii, aby urobili všetko potrebné na prekonanie tejto nebezpečnej situácie a urýchlene prijali opatrenia, ktoré zabránia opakovaniu takýchto činov a zároveň privedú zodpovedných pred súd.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)