Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Europoslanci sa budú pýtať farmaceutických firiem na dodávky vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členovia výboru sa budú pýtať otázky týkajúce sa načasovania a objemu dodávok vakcín proti COVID-19.

Brusel 27. januára (TASR) - Europoslanci budú verejne vypočúvať predstaviteľov farmaceutických firiem Pfizer/BioNTtech, AstraZeneca a Moderna, ktorých sa budú pýtať na dodávky vakcín proti koronavírusu.

Zástupcov uvedených firiem v stredu pozval na vypočutie Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre životné prostredie a verejné zdravie. Rovnaké pozvanie dostala aj eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová.

Členovia výboru sa budú pýtať otázky týkajúce sa načasovania a objemu dodávok vakcín proti COVID-19.

Iniciatíva vyšla od poslancov za liberálnu frakciu Obnovme Európu (RE), vrátane slovenského poslanca Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko).

"Som presvedčený, že jedine otvorená diskusia, ktorá je postavená na faktoch nám pomôže v situácii, keď sa ohľadom produkcie a dodávkach vakcín šíria mnohé nejasnosti či dezinformácie," vysvetlil Hojsík iniciatívu liberálnej frakcie.

Zároveň ocenil, že sa k iniciatíve pridali aj ostatné frakcie z europarlamentu. Vyjadril tiež nádej, že sa čoskoro podarí za účasti predstaviteľov farmaceutických firiem a Európskej Komisie nájsť spôsob, ako zabezpečiť dostatočné množstvo účinných vakcín proti koronavírusu pre všetkých občanov členských krajín EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)