Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Europoslanci vybrali finalistov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európsky parlament od roku 1988 upozorňuje na dôležitosť ochrany ľudských práv aj prostredníctvom udeľovania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

Brusel 10. októbra (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci dnes vybral troch finalistov na udelenie tohoročnej Sacharovovu ceny za slobodu myslenia. Do finále sa dostali demokratická opozícia vo Venezuele, guatemalská ochrankyňa ľudských práv a životného prostredia Aura Lolita Chavezová Ixcaquicová a švédsky novinár Dawit Isaak väznený v Eritrey od roku 2001.

Laureáta tohoročnej ceny určí Konferencia predsedov (vedúci politických skupín a predseda EP) 26. októbra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Cena, ktorá pozostáva z certifikátu a finančnej odmeny vo výške 50.000 eur bude víťazovi udelená 13. decembra 2017 na slávnostnej ceremónii v Štrasburgu.

Európsky parlament od roku 1988 upozorňuje na dôležitosť ochrany ľudských práv aj prostredníctvom udeľovania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Cena sa udeľuje osobnostiam alebo organizáciám, ktoré výnimočným spôsobom prispeli k svetovému boju za ľudské práva.

Demokratickú opozíciu vo Venezuele podľa europoslancov predstavuje Národné zhromaždenie na čele s Juliom Borgesom a politickí väzni. Situácia vo Venezuele v oblasti demokracie, ľudských práv a sociálno-ekonomickej situácie sa dramaticky zhoršuje. Politickí väzni ako aj demokratická opozícia vo Venezuele boli nominovaní na Sacharovovu cenu aj za rok 2015.

Obhajkyňa ľudských práv z Guatemaly Aura Lolita Chavezová Ixcaquicová je členkou Rady občanov Ki'che (CPK), organizácie, ktorá bojuje za ochranu prírodných zdrojov a ľudských práv pred rozširovaním agropriemyslu a ťažobného, lesníckeho a hydroenergetického priemyslu. Kvôli svojej angažovanosti je terčom neustálych hrozieb.

Dawit Isaak je švédsko-eritrejský dramatik, novinár a spisovateľ, ktorého v roku 2001 zatkli eritrejské orgány počas politických represií. Odvtedy sa nachádza vo väzení bez riadneho súdneho procesu. Finalistom Sacharovovej ceny bol aj v roku 2009.