Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europoslanci vyzývajú frakciu S&D na vylúčenie strany SMER-SD

Na archívnej snímke z 20. apríla 2022 zľava podpredsedovia Smer-SD Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický, predseda Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč počas tlačovej konferencie na tému Ak by bol na Slovensku trest smrti, tak nás títo blázni za politickú prácu povešajú, ako v 30. rokoch v nacistickom Nemecku. Foto: TASR - Martin Baumann

Líder Smeru-SD Robert Fico podľa nich pred slovenskou verejnosťou otvorene šíri hoaxy o fašizme na Ukrajine.

Bratislava/Brusel 2. mája (TASR) - Ôsmi slovenskí europoslanci vyzývajú vedenie frakcie socialistov a demokratov (S&D) na prehodnotenie členstva strany Smer-SD v politickej skupine. Ako tvrdia, ich postoje sú nezlučiteľné s princípmi a hodnotami, ktoré dlhodobo, nielen v čase hroznej vojny na Ukrajine, prezentuje spomenutá politická frakcia.

"V uplynulých dňoch polícia SR vzniesla obvinenia voči viacerým čelným predstaviteľom strany Smer, ktorá patrí do vašej politickej frakcie," uviedli v liste vedeniu frakcie S&D europoslanci.

Líder Smeru-SD Robert Fico podľa nich pred slovenskou verejnosťou otvorene šíri hoaxy o fašizme na Ukrajine. Pripomínajú tiež Ficovo obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Otvorený list podpísali Lucia Ďuriš Nicholsonová, Michal Šimečka, Martin Hojsík, Michal Wiezik, Ivan Štefanec, Miriam Lexmann, Peter Pollák a Vladimír Bilčík.

Spomenutí europoslanci už v marci otvoreným listom vyzvali predsedov frakcie S&D a Strany európskych socialistov (PES), aby zo svojich radov vylúčili slovenskú opozičnú politickú stranu Smer-SD. Zdôvodňovali to tým, že je stranou, ktorá sa spreneverila nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii. Ficovi aj vtedy vyčítali údajné šírenie kremeľskej propagandy.