Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Europoslanci žiadajú venezuelské úrady, aby riešili humanitárnu krízu

Na snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Na záver uznesenie EP žiada, aby sa vytvorili podmienky, ktoré by viedli k slobodným, transparentným a dôveryhodným prezidentským a parlamentným voľbám.

Brusel 10. júla (TASR) - Hlboké znepokojenie nad závažnosťou humanitárnej situácie vo Venezuele v uznesení prijatom vo štvrtok zopakovali poslanci Európskeho parlamentu (EP).

V texte, za ktorý hlasovalo 487 poslancov, 119 bolo proti a 79 sa zdržalo, sa hovorí o potrebe urýchlených opatrení na zabránenie zhoršenia humanitárnej krízy vo Venezuele, ktorú ešte viac prehĺbila kríza spojená s ochorením COVID-19.

EP vyzval venezuelské úrady, aby priznali existenciu humanitárnej krízy, zabránili jej ďalšiemu zhoršovaniu a podporovali politické a hospodárske riešenia v prospech občanov.

Poslanci privítali konanie medzinárodne konferencie darcov, ktorá sa konala 26. mája a jej účastníci prisľúbili uvoľniť vyše 2,5 miliardy eur v záväzkoch a 595 miliónov eur v priamych grantoch.

Uznesenie EP konštatuje, že okrem hyperinflácie, migračnej krízy a pandémie koronavírusu sa vo Venezuele prehlbuje politická nestabilita. Poslanci zopakovali svoju plnú podporu Juanovi Guaidóovi ako legitímnemu dočasnému prezidentovi a Národnému zhromaždeniu ako jedinému legitímne zvolenému demokratickému politickému orgánu. Zároveň dôrazne odmietli všetky útoky na demokraticky zvolených predstaviteľov a opozičné strany a upozornili, že mierové politické riešenie bude možné dosiahnuť vo Venezuele len vtedy, ak budú plne rešpektované ústavné právomoci Národného zhromaždenia.

Na záver uznesenie EP žiada, aby sa vytvorili podmienky, ktoré by viedli k slobodným, transparentným a dôveryhodným prezidentským a parlamentným voľbám.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)