Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Fideszu T. Deutsch odmietol Weberove podmienky

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Deutsch vyhlásil, že Fidesz nehľadá členstvo mimo EĽS a že jeho strana je hrdým členom frakcie európskych ľudovcov.

Budapešť 6. marca (TASR) - Maďarský poslanec Európskeho parlamentu (EP) z vládnej strany Fidesz Tamás Deutsch odmietol podmienky zotrvania Fideszu v skupine Európskej ľudovej strany (EĽS), ktoré v utorok stanovil predseda frakcie EĽS Manfred Weber.

Deutsch vyhlásil, že Fidesz nehľadá členstvo mimo EĽS a že jeho strana je hrdým členom frakcie európskych ľudovcov. Maďarský europoslanec na slová predsedu frakcie EĽS reagoval v utorok večer v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV.

Weber, ktorý je lídrom kandidátky ľudovcov v májových eurovoľbách, pre nemecký denník Bild vymenoval tri podmienky, ktoré musí Fidesz splniť, aby si mohol zachovať svoje členstvo v EĽS. Okrem zastavenia kampane útočiacej na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa sa má premiér Viktor Orbán taktiež ospravedlniť ostatným členom EĽS a zabezpečiť, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Deutsch v súvislosti s kritizovanou kampaňou zdôraznil, že na tomto kontinente, ktorý si ctí slobodu slova a prejavu, treba umožniť, aby sa mohli vyjadriť aj kritické názory na "isté otázky týkajúce sa bruselskej byrokracie".

Europoslanec dodal, že by ho prekvapilo, keby sa Orbán ospravedlnil členom EĽS. Súčasne mal námietky aj k Weberovmu postoju k otázke CEU.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach