Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Europoslankyňa zverejnila manifest s požiadavkami pre ETA

Ilustračná snímka Foto: TASR

Organizácia ETA sa 20. apríla verejne ospravedlnila svojim obetiam a priznala k škodám, ktoré počas svojich ozbrojených operácií spôsobila.

Brusel 1. mája (TASR) - Viac ako sto španielskych intelektuálov a obetí terorizmu požaduje objasnenie 358 doteraz nevyriešených zločinov spáchaných separatistickou militantnou organizáciou Baskicko a jeho sloboda (ETA). Za týmto manifestom stojí aj španielska liberálna poslankyňa Európskeho parlamentu Maite Pagazaurtundúová Ruizová.

Organizácia ETA sa 20. apríla verejne ospravedlnila svojim obetiam a priznala k "škodám", ktoré počas svojich ozbrojených operácií spôsobila, a priznala "priamu zodpovednosť" za utrpenie, ku ktorému dochádzalo v posledných desaťročiach teroristických útokov.

K rozpusteniu ETA by malo dôjsť počas nadchádzajúceho víkendu, 4. a 5. mája vo francúzskom mestečku Cambo-les-Bains.

Europoslankyňa Maite Pagazaurtundúová Ruizová, ktorá je v EP členkou osobitného výboru pre terorizmus, v tejto súvislosti upozornila európsku verejnosť na manifest, ktorý podpísalo viac ako sto španielskych intelektuálov a obetí útokov ETA. Uvedený manifest predstavil päť požiadaviek pre ETA.

Signatári manifestu, ktorý je dostupný aj na internete (change.org/findeetasinimpunidad), požadujú, aby ETA ešte pred svojim rozpustením poskytla informácie o najmenej 358 nevyriešených zločinoch. Medzi požiadavky patrí aj verejné odsúdenie "histórie terorizmu" tejto skupiny na území Baskicka a zvyšku Španielska, aby nadchádzajúce generácie v Baskicku a v regióne Navarra nikdy znovu nepomysleli na násilie ako na legitímny spôsob dosiahnutia politických cieľov.

Uvedený manifest za podpory niektorých poslancov Európskeho parlamentu a Kolektívu obetí terorizmu v Baskicku (COVITE) zhromaždil už v prvý deň svojho zverejnenia viac ako 11.000 podpisov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak