Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Európska agentúra Frontex zamestná pozorovateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa pravidiel EÚ, ktorými sa riadi agentúra, by malo byť prijatých celkovo 40 kandidátov.

Brusel 4. marca (TASR) - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) ponúkne do konca marca alebo začiatku apríla prácu 15 potenciálnym pozorovateľom základných práv, oznámil vo štvrtok výkonný riaditeľ organizácie Fabrice Leggeri. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa pravidiel EÚ, ktorými sa riadi agentúra, by malo byť prijatých celkovo 40 kandidátov.

V posledných mesiacoch bola agentúra pod drobnohľadom pre údajné porušenia ľudských práv, ako napríklad vracanie migrantov na člnoch do prístavov, odkiaľ pôvodne vyplávali, alebo do medzinárodných vôd. Spoločné pátranie médií zverejnené v októbri odhalilo jej účasť na niekoľkých zásahoch a podnietilo tak vyšetrovanie v agentúre.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Pri riešení údajných nedostatkov Frontex postupoval pomaly, tvrdia kritici. Podľa nariadenia EÚ mali byť úradníci prijatí do 5. decembra.

Vo štvrtok - prvý deň štvormesačného preverovania skupinou poslancov Európskeho parlamentu - sa Leggeri zastal svojej agentúry tvrdiac, že proces spomalili niektoré právne problémy a pandemická situácia.

Leggeri poprel akékoľvek zapojenie agentúry do zatlačovania migrantov poukazujúc na správu medzinárodnej pracovnej skupiny, ktorá má byť zverejnená v piatok. "Môžem povedať..., že neexistovali, nazvime ich opodstatnené alebo na dôkazoch založené fakty alebo závery, ktoré by potvrdili, že agentúra Frontex sa zúčastnila alebo dopustila porušenia základných práv," povedal poslancom.