Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska delegácia prišla do Litomyšla, bude rokovať s českými lídrami

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Litomyšl je desaťtisícové mesto v Pardubickom kraji, kde sa už v minulosti konalo napríklad stretnutie stredoeurópskych prezidentov na čele s Václavom Havlom.

Litomyšl 1. júla (TASR) - Do Česka dorazili v piatok predstavitelia Európskej komisie na čele s jej predsedníčkou Ursulou von der Leyenovou. Rokovať budú s členmi českej vlády a predstaviteľmi oboch komôr parlamentu o prioritách českého predsedníctva v Rade Európskej únie, informuje spravodajská stanica ČT24.

Predseda českej vlády Petr Fiala privítal predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú na štátnom zámku Litomyšl, kde sa uskutoční celá slávnostná ceremónia odovzdania predsedníctva v Rade EÚ aj večerný koncert Pre Európu v podaní Českej filharmónie.

Z piatkového rokovania sa ospravedlnilo šesť európskych politikov vrátane šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella či maďarského a rakúskeho eurokomisára. Českou zástupkyňou v Európskej komisii je Věra Jourová, ktorá je jej podpredsedníčka.

Litomyšl je desaťtisícové mesto v Pardubickom kraji, kde sa už v minulosti konalo napríklad stretnutie stredoeurópskych prezidentov na čele s Václavom Havlom. "Patrí k tým menším historickým mestám, ktoré naozaj žijú, kde vidíte, že sa spája bohatá história s prítomnosťou a budúcnosťou," objasnil Fiala dôvod, prečo na slávnostnú ceremóniu vybrali práve toto mesto.

Česká republika v piatok prevzala predsedníctvo v Rade EÚ od Francúzska a o šesť mesiacov ho odovzdá Švédsku. Ako svoje hlavné priority si stanovila zvládnutie utečeneckej krízy a povojnovú obnovu Ukrajiny, energetickú bezpečnosť, posilňovanie obranných kapacít, strategickú odolnosť ekonomiky a odolnosť demokratických inštitúcií.