Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ak Fico pozve do vlády Lajčáka, Európska komisia bude hľadať náhradu

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Miroslava Lajčák v súčastnosti pôsobí vo funkcii výkonného riaditeľa pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť.

Brusel 12. marca (TASR) – Ak by Miroslav Lajčák dostal pozvanie stať sa ministrom zahraničných veci v novej vláde Slovenskej republiky, Európska komisia (EK) by operatívne hľadala riešenie na jeho náhradu. Uviedla to dnes hovorkyňa EK Pia Ahrenkilde Hansenová na otázku novinárov, či z hľadiska komisie by bol problém uvoľniť slovenského kariérneho diplomata zo služieb Európskej služby pre vonkajšiu činnosť.

V decembri 2010 podpredsedníčka EK a šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vymenovala Miroslava Lajčáka do funkcie výkonného riaditeľa pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť. Lajčák predtým pôsobil vo funkcii ministra zahraničných vecí SR v prvej Ficovej vláde a kvôli ministerskému kreslu v roku 2009 opustil funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu.

Ashtonová, ktorá ešte stále nedokončila proces budovania úradu európskej diplomacie, je so službami slovenského diplomata veľmi spokojná, dôkazom čoho je aj skutočnosť, že Lajčák bol v apríli 2011 poverený dočasne vykonávať funkciu osobitného vyslanca Európskej únie v Kosove.

Hovorkyňa EK Hansenová uviedla, že zatiaľ žiadosť zo strany víťaza slovenských volieb ohľadom uvoľnenia z funkcie Miroslava Lajčáka nedostali. Novinári akreditovaní v Bruseli sa opierali o správy niektorých slovenských médií, že práve Lajčák má opätovne obsadiť ministerské kreslo na rezorte diplomacie.