Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európska komisia dá Turecku miliardu eur na obnovu po zemetrasení

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) vystupuje v pondelok 20. marca 2023 na Medzinárodnej darcovskej konferencii pre Turecko a Sýriu v budove Karola Veľkého v Bruseli. Foto: TASR/AP

Bez ohľadu na svoju ekonomickú situáciu takúto katastrofu nedokáže zvládnuť sám žiaden štát, vyhlásil turecký prezident.

Brusel 20. marca (TASR) - Európska komisia poskytne Turecku miliardu eur na obnovu po februárovom ničivom zemetrasení. Susedná Sýria zároveň dostane humanitárnu pomoc v hodnote 108 miliónov eur. Oznámila to na pondelkovej darcovskej konferencii predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Domy, školy a nemocnice sa musia znova vybudovať podľa najvyšších štandardov seizmickej bezpečnosti," povedala von der Leyenová podľa agentúry DPA. Dodala, že je potrebné obnoviť aj vodovodné a kanalizačné siete a ďalšiu kľúčovú infraštruktúru v Turecku.

Škody po zemetrasení však podľa odhadov dosahujú až 97 miliárd eur, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý na darcovskej konferencii organizovanej Európskou komisiou a švédskym predsedníctvom v Rade EÚ v Bruseli vystúpil prostredníctvom videohovoru.

"Bez ohľadu na svoju ekonomickú situáciu takúto katastrofu nedokáže zvládnuť sám žiaden štát," vyhlásil turecký prezident.

Pri zemetrasení s magnitúdou 7,8 zahynulo viac než 52.000 ľudí, väčšina z nich v Turecku. V tejto krajine sa zrútilo alebo bolo vážne poškodených takmer 300.000 budov, informoval Erdogan.

Do Sýrie pôjde humanitárna pomoc prostredníctvom medzinárodných humanitárnych organizácií. Okrem bezprostrednej podpory obyvateľom sa použije aj na opravy základnej infraštruktúry.