Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Európska komisia: Európski Židia dnes znova žijú v strachu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa EK je nevyhnutné postaviť sa proti antisemitizmu i nárastu nenávisti voči moslimom.

Brusel 5. novembra (TASR) – Európska komisia (EK) odsúdila v nedeľu nárast antisemitizmu v Európskej únii, ku ktorému došlo po vypuknutí nového konfliktu na Blízkom východe. "Európski Židia dnes znova žijú v strachu," uviedla EK vo vyhlásení, informuje TASR.

"Nárast antisemitských incidentov v Európe dosiahol v posledných dňoch mimoriadnu úroveň, ktorá pripomína najtemnejšie obdobia v dejinách," píše sa vo vyhlásení. "Tieto ohavné činy čo najdôraznejšie odsudzujeme. Sú proti všetkému, čo predstavuje Európa."

Eurokomisia pripomenula, že v Nemecku hodili na synagógu zápalné fľaše, vo Francúzsku nasprejovali na obytné budovy Dávidove hviezdy, v Rakúsku znesvätili židovský cintorín, v Španielsku zaútočili na židovské obchody a synagógy, pričom demonštranti bay rôznych miestach volajú heslá proti Židom.

Podľa EK je nevyhnutné postaviť sa proti antisemitizmu i nárastu nenávisti voči moslimom. Komisia doplnila, že v spolupráci s členskými štátmi EÚ bude posilňovať bezpečnostné opatrenia. Okrem ochrany náboženských objektov ide o uplatňovanie legislatívy zameranej na to, aby internetové platformy rýchlo a účinne reagovali na teroristický, nenávistný alebo dezinformačný obsah.

"Ako Európania máme spoločnú povinnosť pomenovať nenávisť vo všetkých jej formách a postaviť sa proti nej," doplnila eurokomisia.