Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Európska komisia kritizovala postup Talianska voči migrantom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nová pravicová talianska vláda premiérky Giorgie Meloniovej rozhodnutie zdravotníckych úradov označila za čudné, napísala agentúra ANSA.

Brusel 9. novembra (TASR) - Európska komisia v stredu rázne kritizovala postup talianskych úradov pri záchrane migrantov z lode Ocean Viking, ktorej nepovolila zakotviť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Úrady zodpovedné za uplatňovanie práva EÚ žiadajú, aby sa všetky zachránené osoby na palube lode mohli vylodiť v najbližšom bezpečnom prístave. Loď Ocean Viking prevádzkuje francúzska organizácia SOS Méditerranée a už takmer tri týždne čaká na šírom mori na pridelenie prístavu. Na palube má 234 osôb. Francúzsko v utorok oznámilo, že plavidlu umožní zakotviť v prístave Marseille. Loď by sa tam mala doplaviť vo štvrtok. Okrem Marseille jej takúto možnosť ponúkla aj Korzika, píše spravodajský kanál EuroNews.

Postup talianskych úradov voči týmto migrantom v utorok odsúdila aj francúzska vláda. Osoby z ďalších záchranných lodí dostali v Taliansku povolenie na vylodenie až po zásahu zdravotníckych úradov v prístave Catania, pripomína DPA.

Nová pravicová talianska vláda premiérky Giorgie Meloniovej rozhodnutie zdravotníckych úradov označila za čudné, napísala agentúra ANSA.

Meloniovej vláda od nástupu do úradu v októbri sprísnila politiku krajiny voči migrantom. Zaistila však, aby sa na pevninu dostali zranené osoby, ženy a deti. Ostatní musia zostať na lodiach. Zodpovednosť za migrantov, ktorí sa na palubu záchranárskych lodí nalodili v medzinárodných vodách, podľa Talianska nesú tie krajiny, ktorým lode patria.