Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska komisia navrhla deviaty balík sankcií voči Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh Európskej komisie obsahuje zaradenie ďalších takmer 200 osôb a organizácií na sankčný zoznam EÚ.

Brusel 7. decembra (TASR) – Európska komisia (EK) v stredu predložila návrh deviateho balíka sankcií voči Rusku v reakcii na vojnu, ktorú Kremeľ vedie na Ukrajine. Je zameraný proti ruským ozbrojeným silám, ďalším bankám a desiatkam ruských predstaviteľov, informuje TASR.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že Európska únia chce tiež obmedziť dodávky dronov pre Rusko a vyradiť z vysielania ďalšie štyri ruské "propagandistické" stanice.

"Rusko naďalej prináša na Ukrajinu smrť a ničenie. Stojíme pri Ukrajine a nútime Rusko platiť za jeho krutosť," povedala von der Leyenová vo videu zverejnenom na Twitteri. Doterajších osem súborov sankcií EÚ podľa nej už Rusko tvrdo pocítilo.

Návrh EK obsahuje zaradenie ďalších takmer 200 osôb a organizácií na sankčný zoznam EÚ. Sankcie sa týkajú aj ďalších troch ruských bánk a obmedzí sa prístup Moskvy k dronom priamo aj prostredníctvom dodávateľov z tretích krajín ako Irán.

EK podľa svojej šéfky navrhuje tiež nové obmedzenia vývozu pre tovar dvojakého použitia, ktorý by mohla zneužiť ruská vojnová mašinéria, ako aj ekonomické opatrenia voči ruskému energetickému a ťažobnému sektoru.