Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Európska komisia navrhla zakázať izotonitazén na území celej EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa dostupných informácií sa izotonitazén predáva na internete hlavne v podobe prášku, ale aj ako nosový sprej.

Brusel 2. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu iniciovala proces zákazu nového syntetického opioidu s názvom izotonitazén na území celej Európskej únie. Ide o novú psychoaktívnu látku, ktorá môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia a v niektorých až smrť.

Podľa podpredsedu EK Margaritisa Schinasa a eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej majú nelegálne drogy významné negatívne dopady na ľudské životy, živobytie a zdravie obyvateľstva.

Izotonitazén je v EÚ dostupný minimálne od apríla 2019 a bol zistený v najmenej piatich členských štátoch. V EÚ boli hlásené dve úmrtia spojené s užitím izotonitazénu, 21 úmrtí súvisiacich s touto drogou je známych v Spojených štátoch a Kanade.

Podľa dostupných informácií sa izotonitazén predáva na internete hlavne v podobe prášku, ale aj ako nosový sprej.

Rozhodnutie EK o zákaze izotonitazénu je založené na hodnotení rizika, ktoré vykonala Európska agentúra pre lieky (EMA) sídliaca v Amsterdame a Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) v Lisabone.

Ide o prvý zákaz konkrétnej drogy podľa revidovaných pravidiel EÚ o psychoaktívnych látkach, ktoré umožňujú EÚ konať rýchlejšie a efektívnejšie.

Európsky parlament a Rada EÚ majú dva mesiace na to, aby preskúmali tento právny predtým, ako nadobudne účinnosť. Členské štáty EÚ budú mať následne šesť mesiacov na zavedenie zákazu do svojich vnútroštátnych právnych predpisov.


Spravodajca TASR Jaromír Novak