Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

EK vybrala ďalších 20.000 mladých ľudí na cestovanie zadarmo po EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšie kolo podávania prihlášok, ako aj nové aktuálne informácie, Komisia včas zverejní na Európskom portáli pre mládež.

Brusel 15. januára (TASR) - V rámci štvrtého a posledného kola iniciatívy DiscoverEU, do ktorého sa z celej Európy prihlásilo približne 75.000 mladých ľudí vo veku 18 rokov, dostane svoj cestovný poukaz asi 20.000 z nich. Uviedla to v stredu Európska komisia (EK).

Mladí Európania, ktorí boli vybratí na základe vopred stanovených výberových kritérií a kvót pridelených jednotlivým členským štátom, budú môcť v období od 1. apríla do 31. októbra 2020 stráviť na cestách celkovo 30 dní.

Podpredseda EK Margaritis Schinas, zodpovedný za podporu európskeho spôsobu života, v tejto súvislosti uviedol, že budúci mladí cestovatelia sa stanú súčasťou širšej siete, ktorá skúma možnosti objavovania európskeho kontinentu, jeho bohatstva, rozmanitosti a solidárnosti.

Úspešní uchádzači už začali dostávať odpoveď na svoju žiadosť a môžu tak začať s plánovaním svojej cesty. Spravidla cestujú vlakom, no v snahe zabezpečiť rovnocenný prístup do všetkých častí kontinentu môžu použiť aj iné spôsoby dopravy: autobus, trajekt či vo výnimočných prípadoch aj lietadlo. Spolu s cestovným poukazom dostanú účastníci podporu a pokyny, napríklad k tomu, ako cestovať "udržateľne". Mladí ľudia sa môžu stať ambasádormi iniciatívy DiscoverEU a napísať správu o zážitkoch zo svojich ciest a EK ich vyzvala, aby sa cez sociálne médiá skontaktovali s ostatnými cestovateľmi a podelili sa o svoje príbehy.

Všetci účastníci majú okrem toho možnosť sa počas leta stretnúť na zrazoch DiscoverEU, ktoré sú na rôznych miestach Európy. Tieto tematické zrazy sa venujú rôznym otázkam v rámci iniciatívy DiscoverEU. Témou na tento rok je udržateľná zelená Európa. K ďalším činnostiam patrí dobrovoľnícka práca a príprava zelenej trasy pre mladých cestovateľov.

Komisia spustila iniciatívu DiscoverEU v júni 2018 na návrh Európskeho parlamentu. V prvých troch kolách podávania prihlášok dostalo príležitosť cestovať po Európe približne 50.000 mladých ľudí. Európsky parlament vyčlenil v roku 2020 na iniciatívu DiscoverEU finančné prostriedky vo výške 25 miliónov eur.

Ďalšie kolo podávania prihlášok, ako aj nové aktuálne informácie, Komisia včas zverejní na Európskom portáli pre mládež.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)