Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Európska komisia zdôraznila význam Istanbulského dohovoru

Vlajky Európskej únie (EÚ) vejú pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Poľsko dohovor podpísalo v roku 2012 a ratifikovalo ho v roku 2015 za bývalej, centristickej, vlády.

Brusel 27. júla (TASR) - Európska komisia v pondelok - v súvislosti s možným odstúpením Poľska od Istanbulského dohovoru (ID) - zdôraznila význam a dôležitosť tohto medzinárodného dokumentu o boji proti násiliu páchanému na ženách. Informovala o tom agentúra DPA.

Násilie voči ženám nemá v Európskej únii žiadne miesto a je potrebné voči nemu naďalej bojovať, uviedol hovorca EK.

Agentúra PAP v pondelok spresnila, že poľský minister spravodlivosti Zbigniew Žiobro v pondelok podal na ministerstvo práce, rodiny a sociálnych vecí návrh na začatie príprav na odstúpenie Poľska od ID.

Podľa agentúry DPA sa však zdá, že Žiobro svoje konanie nekoordinoval s vedením vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Jej predstavitelia totiž v nedeľu i dnes zdôraznili, že poľská vláda v tejto záležitosti ešte nerozhodla a ID analyzuje.

Poľsko dohovor podpísalo v roku 2012 a ratifikovalo ho v roku 2015 za bývalej, centristickej, vlády.

Medzičasom nemecká spolková ministerka pre záležitosti rodiny Franziska Giffeyová v pondelok oznámila, že poľskú ministerku práce, rodiny a sociálnych vecí Marlenu Malagovú písomne vyzvala, aby pokračovala v dodržiavaní Istanbulského dohovoru.

Dohoda je podľa Giffeyovej "najdôležitejším medzinárodným právnym nástrojom na boj proti násiliu páchanému na ženách a na poskytnutie ochrany a podpory (osobám) postihnutým" násilím.

Podľa stanoviska ministra Žiobra obsahuje ID ustanovenia "ideologického charakteru", s ktorým jeho ministerstvo nesúhlasí. Trvá na tom, že poľské právne predpisy chránia ženy a deti pred násilím viac a lepšie ako Istanbulský dohovor.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE), ktorého členmi sú zástupcovia parlamentov všetkých členských štátov RE, v reakcii na medializované plány poľskej vlády s ID vyzvalo poľskú delegáciu, aby bojovala za ľudské práva vo svojej domovskej krajine.

Rik Daems, predseda PZ RE, vyjadril ľútosť nad "skresleniami a úmyselnými dezinformáciami o cieľoch a účele dohovoru v Poľsku".

Istanbulský dohovor proti násiliu na ženách nadobudol platnosť v roku 2014 a podpísalo ho 45 európskych krajín a Európska únia. Desať štátov - vrátane Británie, Maďarska a Česka - , ako aj EÚ, ho ešte musí ratifikovať. Tento dohovor je významným medzinárodným dokumentom o boji proti násiliu páchanému na ženách.