Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európska lieková agentúra odporučila dexametazón na liečbu COVIDu-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EMA uviedla, že schvaľuje užívanie liečiva dexametazón u dospelých a dospievajúcich vo veku 12 rokov a viac, ktorí potrebujú na pomoc pri dýchaní buď dodatočný kyslík alebo pľúcny ventilátor

Londýn 18. septembra (TASR) - Európska lieková agentúra (EMA) odporučila oficiálne povoliť lacné steroidné liečivo dexametazón na liečbu ochorenia COVID-19 u ľudí so závažným priebehom, ktorí potrebujú kyslíkovú podporu. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP.

EMA uviedla, že schvaľuje užívanie liečiva dexametazón u dospelých a dospievajúcich vo veku 12 rokov a viac, ktorí potrebujú na pomoc pri dýchaní buď dodatočný kyslík alebo pľúcny ventilátor. Liečivo sa môže užívať orálne alebo podávať infúziou.

Britskí výskumníci v júni zverejnili výskum dokazujúci, že dexametazón znižuje úmrtnosť vážne chorých hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 až o tretinu, a to v porovnaní s bežnou liečbou alebo s použitím placeba. Krátko nato vláda Spojeného kráľovstva schválila používanie dexametazónu v nemocniciach po celej krajine pre vážne chorých pacientov, nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.

Steroidné liečivá ako napríklad dexametazón sa typicky využívajú na tlmenie zápalov, ktoré sa niekedy vyvinú aj u pacientov s COVIDom-19, keď ich imunitný systém v boji proti koronavírusu zareaguje prehnane, čo niekedy môže viesť k smrti.

Nové použitie dexametazónu musí schváliť Európska komisia, ktorá sa pri svojich rozhodnutiach obvykle riadi odporúčaniami liekovej agentúry, pripomenula agentúra Reuters.