Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európska polícia a FBI rozložili medzinárodný počítačový gang

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi najprominentnejšie obete gangu patrila Univerzitná nemocnica v Düsseldorfe, ktorej počítače napadol v roku 2020 typ ransomvéru (škodlivého softvéru) známy ako DoppelPaymer.

Berlín 6. marca (TASR) - Nemecká polícia v pondelok oznámila, že rozložila medzinárodný počítačový gang, ktorý dlhé roky vydieral veľké firmy a inštitúcie a získal tak od nich milióny eur. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Polícia v nemeckom meste Düsseldorf spolupracovala s partnerskými policajnými a justičnými orgánmi vrátane Europolu, amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a orgánov na Ukrajine. Vďaka tejto spolupráci sa podarilo identifikovať 11 jednotlivcov napojených na zločineckú skupinu, ktorá operovala v rôznych podobách najmenej od roku 2010.

Medzi najprominentnejšie obete gangu patrila Univerzitná nemocnica v Düsseldorfe, ktorej počítače napadol v roku 2020 typ ransomvéru (škodlivého softvéru) známy ako DoppelPaymer. V tejto situácii zomrela žena, ktorá naliehavo potrebovala liečbu, ale po útoku ju museli previezť do iného mesta.

Dirk Kunze, ktorý na polícii nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko šéfuje útvaru pre počítačovú kriminalitu, uviedol, že po celom svete identifikovali najmenej 601 obetí gangu, vrátane 37 v Nemecku. Europol oznámil, že obete v Spojených štátoch vyplatili gangu od mája 2019 do marca 2021 najmenej 40 miliónov eur (42,5 milióna dolárov).

Táto zločinecká skupina sa špecializovala na "lov veľkých zvierat" a robila pritom aj nábor počítačových profesionálov, dodal Kunze. Nových členov lákala sľubom platených dovoleniek a od uchádzačov žiadala, aby predložili referencie o svojich minulých kyberzločinoch.

Kunze uviedol, že polícia vykonala súbežné razie v Nemecku a na Ukrajine 28. februára. Zaistila pritom dôkazový materiál a zadržala niekoľko podozrivých. Traja ďalší podozriví - dvaja z nich ruskí občania - nemohli byť zatknutí, lebo boli mimo dosahu európskych orgánov, vysvetlil Kunze.