Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Európska pravica sa dohodla na spolupráci proti vonkajšej hrozbe

Na archívnej snímke Marine Le Penová. Foto: TASR - Jakub Kotian

V spoločnom vyhlásení schôdzky účastníci tiež uviedli, že európske národy nepovažujú diplomaciu Únie za účinnú.

Budapešť/Madrid 29. januára (TASR) - Na spolupráci proti vonkajšej hrozbe sa dohodli v sobotu v Madride predstavitelia 15 európskych pravicových strán z 12 krajín Európy. Medzi účastníkmi podujatia boli aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, poľský premiér Mateusz Morawiecki i francúzska prezidentská kandidátka a šéfka ultrapravicového Národného zhromaždenia (RN) Marine Le Penová, informovala agentúra MTI.

Schôdzku lídrov európskych konzervatívnych strán pod názvom "Ochrániť Európu" zvolal šéf španielskej pravicovej strany Vox Santiago Abascal.

Orbán po schôdzke novinárom povedal, že spolu s predsedom poľskej vlády zdôraznili, že hoci udalosti na rusko-ukrajinských hraniciach nemajú priamy vplyv na život v Madride, pre obyvateľov krajín strednej Európy je to veľmi dôležitá otázka. V ukrajinsko-ruskom konflikte je podľa jeho slov potrebné dosiahnuť deeskaláciu a mierové riešenie, pričom vyzval účastníkov stretnutia, aby sa postavili na stranu mierového riešenia.

Maďarský ministerský predseda ďalej kritizoval bruselskú klimatickú politiku Európskej únie, ktorá podľa jeho slov zlyhala a žiadal, aby bolo zabránené plánom Bruselu uvaliť nové dane na majiteľov áut a bytov.

Poslanec Európskeho parlamentu zo španielskej pravicovej strany VOX Jorge Buxadé povedal, že ruské vojenské akcie na východných hraniciach Európy hrozia vojnou. "Je potrebná solidarita, odhodlanie a obranná spolupráca medzi európskymi národmi," zdôraznil španielsky europoslanec.

V spoločnom vyhlásení schôdzky účastníci tiež uviedli, že európske národy nepovažujú diplomaciu Únie za účinnú. Prítomní predstavitelia európskych pravicových strán sa ďalej dohodli, že v Bruseli zriadia koordinačnú kanceláriu.