Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Borrell: Európska únia plne podporuje Ukrajinu

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell (druhý sprava) a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba (vľavo) nastupujú do vrtuľníka pred odletom do Luhanskej oblasti na letisku v Charkove na východe Ukrajiny v stredu 5. januára 2022. Foto: TASR/AP

Šéf úniovej diplomacie tiež zopakoval, že Rusko bude čeliť "obrovským následkom" v prípade vojenskej eskalácie na východe Ukrajiny.

Kyjev 5. januára (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v stredu zopakoval, že Únia plne podporuje Ukrajinu a bude reagovať na prípadnú ruskú agresiu voči Kyjevu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Borrell po boku ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu v stredu navštívil takzvanú kontaktnú líniu v Donbase na východe Ukrajiny, kde ukrajinské ozbrojené sily čelia separatistom podporovaným Ruskom.

"Som tu v prvom rade preto, aby som opätovne potvrdil plnú podporu Ukrajine zo strany Európskej únie. Podporujeme nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," vyhlásil Borrell po návšteve kontaktnej línie.

Šéf úniovej diplomacie dodal, že akákoľvek "diskusia o bezpečnostnej architektúre Európy sa musí odohrať za prítomnosti EÚ".

Josep Borrell tiež zopakoval, že Rusko bude čeliť "obrovským následkom" v prípade vojenskej eskalácie na východe Ukrajiny.

"Konflikt na hraniciach je na pokraji ďalšieho vyostrenia a to vytvára napätie v súvislosti s európskou bezpečnosťou ako celkom. EÚ má v tejto otázke pevný postoj a aj pevné odhodlanie. Akákoľvek vojenská agresia voči Ukrajine bude mať obrovské následky a vysokú cenu," dodal diplomat a spresnil, že "s podobne zmýšľajúcimi partnermi (USA, NATO) koordinujeme našej kroky vedúce k deeskalácii situácie".

Šéf diplomacie EÚ chce počas návštevy Ukrajiny odovzdať Kyjevu symbolické posolstvo o silnej európskej podpore. Návšteva prichádza v čase, keď sa Západ snaží odradiť Moskvu od útoku na svojho bývalého sovietskeho suseda, ktorý od roku 2014 bojuje s prokremeľskými separatistami v dvoch východných regiónoch susediacich s Ruskom. Kyjev Borrellovu návštevu vníma ako prejav solidarity. Borrellov krátky pobyt na kontaktnej línii bol prvou návštevu šéfa zahraničnej politiky EÚ na východe Ukrajiny od vypuknutia vojny pred takmer ôsmimi rokmi.