Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európska únia poskytne miliardu eur na vývoj vakcíny proti COVID-19

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko, podľa údajov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, prispeje na tento účel sumou 750.000 eur.

Brusel 4. mája (TASR) - Európska komisia (EK) sa v pondelok zaviazala poskytnúť miliardu eur na podporu celosvetového úsilia na vývoj vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová krátko po spustení medzinárodného donorského podujatia (Coronavirus Global Response), ktoré exekutíva EÚ zorganizovala spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a Saudskou Arábiou.

"Je to úsilie tímu Európa," opísala von der Leyenová záväzok EÚ počas svojho vystúpenia na videokonferencii, ktorá je súčasťou celosvetového darcovského maratónu. Cieľom toho maratónu je vyzbierať prvotnú sumu vo výške 7,5 miliardy eur. "Bude však treba viac. Dnešok je len začiatok globálneho darcovského maratónu," odkázala von der Leyenová, ktorá zároveň upozornila, že svet sa musí naučiť žiť s koronavírusom dovtedy, kým sa nepodarí vyvinúť vakcínu.

Šéfka eurokomisie tiež spresnila, že jednomiliardová suma od EK už zahŕňa aj príspevky od členských štátov EÚ.

Slovensko, podľa údajov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, prispeje na tento účel sumou 750.000 eur. Nemecká kancelárka Angela Merkelová informovala, že Nemecko prispeje 525 miliónmi eur a francúzsky prezident Emmanuel Macron v mene svojej krajiny prisľúbil 500 miliónov eur.

Necelú hodinu po spustení darcovskej kampane sa podľa údajov Európskej komisie podarilo vyzbierať päť miliárd eur.

"Rozsah našej reakcie musí zodpovedať rozsahu krízy," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom prejave a zdôraznil, že ak pandémia ľudstvu priniesla "temné dni", zároveň je však aj príležitosť "dokázať našu ľudskosť".

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa tlačovej agentúry AP uviedol, že ak sa aj podarí vyzbierať 7,5 miliardy eur v prospech účinnej vakcíny a novej liečby a lepšieho testovania na chorobu COVID-19, bude to stále iba "záloha" na celkové náklady, ktoré budú potrebné na úspešný boj proti vírusu. Podľa jeho slov by doteraz najväčšie úsilie v oblasti zdravia v histórii malo viesť k získaniu minimálne takmer päťnásobku prvotne zamýšľanej sumy - a to vyše 36,5 miliardy eur -, ak by sa mala účinná vakcína dostať všade a ku všetkým, ktorí ju budú potrebovať.

Eurokomisia už minulý týždeň vyzvala vlády, popredných predstaviteľov podnikateľského sektora, verejných činiteľov, filantropov, umelcov i občanov, aby informovali o globálnom darcovskom úsilí. Zozbierané finančné prostriedky sa rozdelia do troch oblastí: na vývoj diagnostických postupov, liečebných postupov a tiež nových vakcín.

Darcovia prisľúbili 7,4 miliardy eur na vývoj vakcíny proti koronavírusu


Európska komisia (EK) v pondelok zaregistrovala záväzky vo výške 7,4 miliardy eur, ktoré darcovia z celého sveta prisľúbili na vývoj vakcíny proti novému koronavírusu.

Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, ktorá zdôraznila, že sa takmer podarilo dosiahnuť stanovenú cieľovú sumu 7,5 miliardy eur. Vyjadrila pritom očakávanie, že sa postupne podarí vyzbierať ešte ďalšie prostriedky.

Záväzky sú výsledkom pondelkovej medzinárodnej darcovskej videokonferencie s názvom Coronavirus Global Response (Globálna odpoveď na koronavírus).

Podujatie zorganizovala EK spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a Saudskou Arábiou. Jeho cieľom bolo získať dostatočné finančné prostriedky na zabezpečenie globálnej spolupráce pre vývoj účinnej vakcíny, diagnostiky a liečby v boji proti pandémii nového koronavírusu.

EÚ vrátane jej členských krajín na tento účel venujú celkovo 1,4 miliardy eur. Zatiaľ prisľúbené financie podľa šéfky EK predstavujú "solídny východiskový bod" pre pokračovanie celosvetového darcovského maratónu.

"Svet dnes ukázal mimoriadnu jednotu pre spoločné dobro. Vlády a globálne zdravotnícke organizácie spojili sily proti koronavírusu. S týmto odhodlaním sme vykročili na cestu k vývoju, výrobe a nasadzovaniu vakcíny pre všetkých. Toto je však iba začiatok. Musíme pokračovať v tomto úsilí a byť pripravení prispieť ešte viac," vyhlásila von der Leyenová.

Darcovský maratón bude ďalej pokračovať. Šéfka EK vyjadrila nádej, že po príspevkoch vlád sa v tomto smere zmobilizuje aj občianska spoločnosť a ľudia z celého sveta.

Do kampane sa zapojila aj americká popová speváčka Madonna, ktorá prispela miliónom dolárov.

Vláda Spojených štátov sa naopak do tejto darcovskej kampane nezapojila, čo podľa niektorých odborníkov môže viesť k rivalite pri vývoji vakcíny medzi USA a ostatnými krajinami, ktoré spolupracujú s WHO.

Lídri EÚ tvrdia, že ak sa podarí vyvinúť účinnú vakcínu, mali by k nej mať prístup všetky krajiny sveta.