Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európska únia vyjadrila zdesenie nad popravou ďalších dvoch Iráncov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska únia vyhlásenie vydala po tom, čo Irán v sobotu ráno informoval o poprave Karámího a Hosejního, čím sa počet ľudí usmrtených za účasť na demonštráciách zdvojnásobil.

Brusel 7. januára (TASR) - Európska únia v sobotu vyjadrila "zdesenie" nad popravou dvoch Iráncov, ktorí počas celoštátnych protestov údajne usmrtili člena tamojšej polovojenskej organizácie. Demonštrácie v Iráne vypukli po smrti Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá po zatknutí mravnostnou políciou zomrela vo vyšetrovacej väzbe. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Európska únia je zdesená popravou Mohammada Mahdího Karámího a Sejida Mohammada Hosejního, ktorí boli v súvislosti s prebiehajúcimi protestmi v Iráne zatknutí a odsúdení na smrť," vyhlásil hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella. Ide podľa neho o "ďalší znak toho, že iránski predstavitelia násilne potláčajú demonštrácie obyvateľov".

EÚ opätovne vyzvala Teherán, aby "okamžite ukončil odsúdeniahodné praktizovanie trestov smrti a popráv účastníkov protestov".

Európska únia vyhlásenie vydala po tom, čo Irán v sobotu ráno informoval o poprave Karámího a Hosejního, čím sa počet ľudí usmrtených za účasť na demonštráciách zdvojnásobil. Prvé dve osoby dal Teherán popraviť ešte v decembri, čo vyvolalo celosvetové pobúrenie a sankcie zo strany krajín Západu.

Masové protesty vypukli v Iráne v polovici septembra po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Iránske bezpečnostné zložky voči účastníkom demonštrácií, ktoré režim označuje za nepokoje vyvolané zahraničnými nepriateľmi Teheránu, tvrdo zasahujú. O život prišli už stovky ľudí a ďalšie tisíce skončili vo väzbe.