Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európska únia vyzvala na upokojenie napätia v Jeruzaleme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Násilie a podnecovanie (nepokojov) sú neprijateľné a páchatelia zo všetkých strán musia byť vzatí na zodpovednosť, uviedol vo vyhlásení hovorca.

Brusel 8. mája (TASR) - Európska únia odsúdila piatkový izraelský policajný zásah pri mešite al-Aksá vo východnom Jeruzaleme a vyzvala na rýchle upokojenie napätej situácie. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

"Násilie a podnecovanie (nepokojov) sú neprijateľné a páchatelia zo všetkých strán musia byť vzatí na zodpovednosť," uviedol vo vyhlásení hovorca. Dodal, že EÚ vyzýva tamojších predstaviteľov, aby "urýchlene konali s cieľom deeskalovať súčasné napätie v Jeruzaleme."

Palestínske zdroje podľa agentúry AP v sobotu informovali, že počas nočných potýčok medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi v okolí mešity al-Aksá i na ďalších miestach v Jeruzaleme utrpelo zranenia viac než 200 ľudí.

Napätie v Jeruzaleme stúplo v uplynulých týždňoch po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

EÚ odsúdila nútené vysťahovávanie a označila ho za "nezákonné".

Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr si ho anektoval, čo nebolo uznané väčšou časťou medzinárodného spoločenstva.