Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala Srí Lanku, aby zachovala moratórium na trest smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Srílanský prezident Maithrípála Siriséna sa zaviazal, že obnoví hrdelný trest pre niektorých usvedčených obchodníkov s drogami, ktorí sú odsúdení na smrť.

Kolombo 8. apríla (TASR) - Európska únia vyzvala v pondelok Srí Lanku, aby sa zriekla plánu na zrušenie moratória uvaleného na trest smrti, vrátane prípadov obchodovania s drogami. Krajina pritom vykonala poslednú popravu pred vyše štyrmi desaťročiami, pripomenuli tlačové agentúry DPA a AP.

"Vyzývame srílanskú vládu, aby zachovala moratórium na trest smrti," uviedla vo vyhlásení delegácia EÚ v srílanskom hlavnom meste Kolombo.

"Viac ako dve tretiny krajín po celom svete, ktoré majú rôzne právne systémy, tradície, kultúry a náboženské pozadie, buď trest smrti zrušili alebo ho nepraktizujú. Trest smrti je neprípustným popieraním ľudskej dôstojnosti a nedotknuteľnosti," uvádza sa vo vyhlásení delegácie EÚ.

Srílanský prezident Maithrípála Siriséna sa zaviazal, že obnoví hrdelný trest pre niektorých usvedčených obchodníkov s drogami, ktorí sú odsúdení na smrť.

Na Srí Lanke, krajine v juhovýchodnej Ázii na ostrove Cejlón v Indickom oceáne, je každý rok zatknutých za drogové trestné činy viac ako 100.000 ľudí a približne 20.000 ich je vo väzení na krátke alebo dlhé obdobia.

Súdnictvo na Srí Lanke v súčasnosti udeľuje osobám tresty smrti za niektoré zločiny, vrátane tých, ktoré súvisia s drogami, ale nevykonáva ich. Naposledy na Srí Lanke obesili odsúdeného pred 43 rokmi.

Prezident Siriséna, ktorý vedie rozsiahlu kampaň proti drogám, vyhlásil, že už rozhodol o presných termínoch, kedy sa začne trest smrti opäť vykonávať, ale nezverejnil ich.

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW), ktorá zrušenie moratória dôrazne odsúdila, uviedla, že v cele smrti na Srí Lanke sa nachádza 1299 väzňov, vrátane 48 za drogové zločiny.