Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Európska únia zvýši financovanie bieloruskej občianskej spoločnosti

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Podpora EÚ pre bieloruskú občiansku spoločnosť dosiahla od augusta 2020 doposiaľ viac ako 33 miliónov eur.

Brusel 13. decembra (TASR) – Európska únia zvýši svoju podporu bieloruskej občianskej spoločnosti o 30 miliónov eur. Oznámila to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí s exilovou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou v Bruseli. Informovala o tom agentúra AFP.

"Posilňujeme našu podporu ďalšími 30 miliónmi eur pre mladých ľudí, nezávislé médiá, malé a stredné podniky v exile a kultúrne subjekty," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti.

Ohlásené financie doplnia plán podpory prijatý v decembri 2020 s cieľom pomôcť najmä "iniciatívam miestnych komunít a skupín občanov". Poskytnú tiež prostriedky pre štipendijný program pre študentov a mladých profesionálov zasiahnutých politickou krízou, ako aj na poradenské služby pre podniky a podporu zdravotníckych iniciatív.

Podpora EÚ pre bieloruskú občiansku spoločnosť dosiahla od augusta 2020 doposiaľ viac ako 33 miliónov eur, približuje AFP.

Predstavitelia bieloruskej opozície žijú v exile, odkedy Minsk vlani potlačil hromadné protivládne protesty. Tie vypukli po tom, ako prezident Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov opätovne zvíťazil vo voľbách, ktoré podľa opozície i Západu boli zmanipulované. Jeho súperkou v prezidentských voľbách bola Cichanovská, ktorá neskôr utiekla do susednej Litvy.