Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európska vesmírna agentúra uzatvára zmluvu o vesmírnom odpade

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Odborníci už dlhšie varujú, že Zem obiehajú státisíce kusov vesmírneho odpadu a ohrozujú nielen funkčné satelity ale aj Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Berlín 26. novembra (TASR) - Európska vesmírna agentúra (ESA) oznámila, že uzatvára zmluvu vo výške v prepočte viac ako 85,71 milióna eur (102 miliónov dolárov) so švajčiarskou startupovou spoločnosťou ClearSpace SA s cieľom priniesť veľký kus vesmírneho odpadu späť na Zem, uviedla agentúra AP.

ESA vo štvrtok uviedla, že dohoda so švajčiarskou spoločnosťou ClearSpace SA v roku 2025 povedie k "prvej aktívnej misii v oblasti odstraňovania vesmírneho odpadu". Na mieru vyrobená vesmírna loď zachytí časti rakety Vespa, ktorá bola v roku 2013 použitá na umiestnenie satelitu na obežnú dráhu.

Odborníci už dlhšie varujú, že Zem obiehajú státisíce kusov vesmírneho odpadu a ohrozujú nielen funkčné satelity ale aj Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Na odstránení problému pracuje niekoľko tímov, píše AP.

Teleso, ktoré sa švajčiarska spoločnosť chystá z vesmíru odstrániť je vrchná časť rakety Vespa, pomocou ktorej v roku 2013 umiestnili na obežnú dráhu družicu. Táto časť rakety váži 112 kilogramov.