Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Európske krajiny znepokojila odpoveď Iránu k návrhu jadrovej dohody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európske mocnosti zároveň vážne pochybujú o úprimnosti Teheránu pri snahe o jej uzatvorenie.

Berlín 10. septembra (TASR) - Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo v sobotu upozornili, že postoje Iránu ohrozujú vyhliadky na obnovenie jadrovej dohody. Európske mocnosti zároveň "vážne pochybujú" o úprimnosti Teheránu pri snahe o jej uzatvorenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Európskym vyjednávačom sa v auguste zdanlivo podarilo pokročiť v rokovaniach o obnovení iránskej jadrovej dohody pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Teherán totiž z veľkej časti s navrhovaným textom súhlasil. Optimizmus vyjednávačov však opadol po tom, ako Irán reagoval na odpoveď Spojených štátov k navrhovanej dohode.

Posledný návrh predložený Iránu nás priviedol "na hranicu našej flexibility", uviedli Británia, Francúzsko a Nemecko v spoločnom vyhlásení. Dodali, že Teherán sa rozhodol nevyužiť túto kritickú diplomatickú príležitosť a "namiesto toho pokračuje v stupňovaní svojho jadrového programu nad rámec akéhokoľvek prijateľného ospravedlnenia".

Teherán tiež znovu otvoril otázky súvisiace s jeho právnymi záväzkami podľa Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), ktorá bola uzavretá s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

"Táto najnovšia požiadavka vyvoláva vážne pochybnosti o zámeroch a záväzku Iránu dosiahnuť úspešný výsledok JCPOA," dodali európske mocnosti.

Šéf amerického rezortu diplomacie v piatok uviedol, že posledná odpoveď Teheránu na návrh jadrovej dohody je krokom späť, Dodal, že Washington za každú cenu s dohodou súhlasiť nebude.

Irán podpísal pôvodnú dohodu so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou v roku 2015. V nej sa zaviazal obmedziť obohacovanie uránu a pripustiť dohľad inšpektorov OSN výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. V roku 2018 však Spojené štáty rozhodnutím vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa jednostranne odstúpili od dohody s tým, že by ju mala nahradiť prísnejšia zmluva. Tú sa však nepodarilo vyjednať a Teherán po čase prestal dodržiavať pôvodnú dohodu.