Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európske mestá darujú Ukrajine generátory na prekonanie zimy

Na archívnej snímke predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu.

Brusel 23. novembra (TASR) - Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Spustili sme európsku kampaň "generátory nádeje (#GeneratorsofHope) pre Ukrajinu," napísala na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. EP požiadala všetky mestá v Európe, aby sa k tejto kampani pripojili s cieľom "poskytnúť Ukrajine energiu, zabezpečiť jej čistú vodu, zaručiť každodenné služby". "Generovať nádej," napísala Metsolová.

Rusko od októbra útočí strelami dlhého doletu a raketami na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Moskva tvrdí, že to má za cieľ znížiť schopnosť Kyjeva bojovať a prinúť ho k rokovaniam.

"Desiatky miliónov Ukrajincov sú v súčasnosti bez elektriny po ruských útokoch na kľúčovú civilnú infraštruktúru," povedala Metsolová na tlačovej konferencii. EP a EÚ podľa jej slov preukazujú "nevšednú" solidaritu s Ukrajinou v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. "Teraz potrebujú (Ukrajinci) praktickú podporu, aby prekonali zimu," dodala.

Europarlament iniciatívu #GeneratorsofHope spustil spolu s asociáciou európskych miest Eurocities, ktorá združuje viac ako 200 veľkých európskych miest v 38 krajinách. Pomocou generátorov sa zabezpečí prevádzka kľúčových zariadení vrátane nemocníc, škôl, vodojemov, prístreškov a sietí mobilného signálu.