Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európske štáty sa zaviazali dodržať parížske klimatické ciele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina siedmich juhoeurópskych krajín EÚ združená v skupine Med7 k sebe tento rok pribrala Chorvátsko a Slovinsko.

Atény 17. septembra (TASR) - Vedúci predstavitelia stredomorských európskych krajín sa v piatok na summite v Aténach zaviazali dodržať klimatické ciele vyplývajúce z dohody z Paríža z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

"Teraz je viac ako inokedy potrebné riešiť eskalujúcu klimatickú a environmentálnu krízu a vytvoriť bezpečnú, zaistenú, prosperujúcu, spravodlivú a udržateľnú budúcnosť pre našich občanov," uviedli v spoločnom vyhlásení predstavitelia Cypru, Francúzska, Grécka, Chorvátska, Malty, Portugalska, Slovinska, Španielska a Talianska.

Skupina siedmich juhoeurópskych krajín EÚ združená v skupine Med7 k sebe tento rok pribrala Chorvátsko a Slovinsko.

"Deväť krajín európskeho juhu koordinuje ochranu svojich lesov a morí. Vymieňame si technológie a prostriedky na riešenie prírodných pohrôm," povedal grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Keďže Stredozemie už pociťuje dôsledky zmeny klímy, účastníci stretnutia súhlasili so zintenzívnením spolupráce. Skupina zopakovala svoj "pevný záväzok" dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Okrem toho sa zaviazala pokračovať v prechode od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom energie.

Na okraj summitu, na ktorom sa zúčastnila aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, sa diskutovalo aj o situácii v Afganistane. Grécko, ktoré pozorne sleduje najnovší vývoj v nepokojnej krajine, dalo jasne najavo, že sprísňuje svoj postoj voči migrácii. Krajina už zintenzívnila bezpečnostné opatrenia na hraniciach a nasadila techniku aj väčší počet hliadok.