Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európski ľudovci: Sacharovovu cenu by mal dostať Ukrajinci a Zelenskyj

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Dúfam, že našu nomináciu podporia všetky politické skupiny v Európskom parlamente, uviedla pre médiá litovská europoslankyňa Juknevičiené, podpredsedníčka skupiny EPP zodpovedná za zahraničné veci.

Brusel 7. septembra (TASR) - Politická frakcia Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) navrhla v stredu na udelenie tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia ukrajinský ľud a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

Už v marci prišli s nápadom udeliť túto prestížnu cenu Zelenskému slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a česká europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDÚ-ČSL), obaja z tábora EPP.

"Nepochybujeme, že statočný ľud Ukrajiny na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským si zaslúži tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Každý deň na bojiskách bránia európske hodnoty. Dúfam, že našu nomináciu podporia všetky politické skupiny v Európskom parlamente," uviedla pre médiá litovská europoslankyňa Rasa Juknevičiené, podpredsedníčka skupiny EPP zodpovedná za zahraničné veci.

Poslanecký klub EPP pripomenul, že Ukrajinu a jej demokratickú vládu podporuje od samého začiatku vojny a trvá na prijatí konkrétnych opatrení na boj proti medzinárodným zločinom, ktorý Rusko pácha na Ukrajine.

Európski ľudovci boli jednou z prvých politických skupín v EP, ktoré vyzvali na embargo na dovoz ruskej ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu a na vylúčenie ruských bánk zo systému SWIFT.

Konferencia predsedov EP v priebehu októbra zúži zoznam nominantov navrhovaných politickými frakciami alebo skupinami europoslancov na tri osoby, skupiny osôb alebo organizácie, spomedzi ktorých následne zvolí laureáta.

V roku 2021 bola Sacharovova cena udelená ruskému opozičnému politikovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému. S udelením Sacharovovej ceny je spojený finančný príspevok vo výške 50.000 eur. Slávnostné odovzdávanie ceny je už tradične na programe decembrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)