Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Európski ministri obrany hovorili o využívaní Satelitného strediska EÚ

Na archívnej snímke ministerstva obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenské ozbrojené sily využívajú služby strediska SatCen pri vojenských cvičeniach, ale aj pri práci vojenského spravodajstva.

Brusel 6. mája (TASR) – Ministri obrany členských krajín EÚ vo štvrtok vôbec prvýkrát v takomto formáte rokovali o využívaní Satelitného strediska EÚ (SatCen). Uviedol to minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné vecí, segment obrana.

Stredisko funguje od roku 2002 v španielskom meste Torrejón de Ardoz. Naď uviedol, že ministri obrany EÚ doteraz o ňom neviedli spoločné rokovania a pripomenul, že širšej verejnosti je táto inštitúcia takmer neznáma, hoci je veľmi výrazne využívaná krajinami Európskej únie.

„Môžem povedať, že Slovenskej republike donedávna patrilo druhé miesto z hľadiska využívania výstupov zo satelitného centra EÚ spomedzi všetkých členských krajín," opísal situáciu minister obrany. Vysvetlil, že slovenské ozbrojené sily využívajú služby strediska SatCen pri vojenských cvičeniach, ale aj pri práci vojenského spravodajstva.

„Tie snímky a spôsobilosti, ktoré satelitné centrum má, sú veľmi dôležité," skonštatoval Naď. Dodal, že toto centrum dodáva veľmi presné satelitné snímky všetkým členským krajinám EÚ, a to podľa ich bezpečnostných či obranných požiadaviek. „Výhodou je, že keď si nejaká členská krajina vyžiada konkrétny snímok, tak ten je poslaný všetkým ostaným členským krajinám zadarmo," spresnil minister.