Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európski oceliari budú protestovať proti dumpingu z Číny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na proteste v Bruseli sa zúčastní aj takmer stovka hutníkov z Košíc - členovia manažmentu, odborári a zamestnanci z rôznych prevádzok, vrátane prezidenta spoločnosti U. S. Steel Scotta Buckisa.

Brusel 8. februára (TASR) – Viac ako 5000 ľudí, vrátane zástupcov európskeho oceliarskeho sektora, sa má v pondelok (15. 2.) zúčastniť v Bruseli na protestnom pochode zameranom na podporu férového obchodu, rastu a tvorby pracovných miest a tiež proti čínskemu dumpingu na trhy EÚ a plánovanému udeleniu statusu trhovej ekonomiky Číne.

Organizáciu protestného pochodu zastrešuje AEGIS Europe, združenie 30 priemyselných odvetví Európy, vrátane oceliarskeho priemyslu, priemyslu hliníka, keramiky, skla, solárnych panelov, výroby bicyklov, atď. Európsky priemysel má podľa údajov AEGIS ročný obrat vyše 500 miliárd eur a vytvára milióny pracovných miest.

"Oceliari z viac než 15 členských štátov EÚ sa chystajú do Bruselu," potvrdil generálny riaditeľ Európskeho združenia oceliarov (EUROFER) Axel Eggert. Dodal, že oceliari sa pripoja k ďalším tisícom zamestnancov, zamestnávateľov a zástupcov odborov z najväčších európskych priemyselných firiem.

Na proteste v Bruseli sa zúčastní aj takmer stovka hutníkov z Košíc - členovia manažmentu, odborári a zamestnanci z rôznych prevádzok, vrátane prezidenta spoločnosti U. S. Steel Scotta Buckisa. Ten dnes uviedol, že "v pondelok budeme v uliciach Bruselu nahlas hovoriť o tom, čo poškodzuje priemysel, našich zamestnancov a našu budúcnosť. Jednohlasne oznámime Bruselu, čo trápi priemysel". Dodal, že EÚ sa musí brániť záplave tovarov predávaných za neférové dumpingové ceny.

Chystaný pochod chce upozorniť na podstatu problémov, ktorým čelí európsky oceliarsky priemysel. Eggert spresnil, že dumpingový dovoz ocele z Číny, ktorého objemy sa za posledných 18 mesiacov zdvojnásobili, zaplavuje trhy EÚ a spôsobuje nezvratné zatváranie tovární a stratu pracovných miest v rámci oceliarskeho priemyslu v EÚ.

Európski oceliari na tento problém dlhodobo upozorňujú Európsku komisiu (EK) a žiadajú prijatie opatrení, napríklad v podobe ciel na čínsku oceľ, ktoré by boli v prospech európskeho priemyslu. Viceprezident spoločnosti U. S. Steel Košice, s. r. o., Miroslav Kiraľvarga vlani v novembri na pôde EK zdôraznil potrebu politických opatrení na úrovni EÚ v prospech európskych výrobcov. Upozornil, že najefektívnejšie by bolo okamžite prijať opatrenia na zníženie dovozu dumpovaných výrobkov alebo výrobkov s dumpingovými cenami. V dlhodobom horizonte musí podľa neho EÚ pozerať aj na energetické náklady, lebo ceny energetickej energie v EÚ sú dvakrát také ako v USA.

Eggert upozornil aj na to, že Čína má domáce prebytočné kapacity ocele v množstve okolo 400 miliónov ton, čo je takmer trikrát viac ako celkový dopyt po oceli v EÚ, rovnajúci sa 155 miliónom ton ocele.

"Tento prebytok vznikol v dôsledku trvalej štátnej intervencie do čínskej ekonomiky," zdôraznil generálny riaditeľ EUROFER-u. Dodal, že aj z tohto vyplýva, že Čína nie je trhovou ekonomikou a ešte stále nesplnila štyri z piatich kritérií, aby mohla byť za ňu považovaná.

Európska komisia uvažuje o udelení statusu trhovej ekonomiky Číne, čo v januári potvrdil aj jej prvý podpredseda Frans Timmermans. Tieto plány narážajú na odpor priemyslu, ale aj časti poslancov Európskeho parlamentu.

"Náš pochod bude prejavom sily názorov, ktoré dominujú medzi zamestnancami a zamestnávateľmi ohľadom vplyvov čínskeho dumpingu na európske pracovné miesta, rast a životné prostredie," zdôraznil Eggert.

Európania čínskym dumpovaným výrobkom vyčítajú aj väčšiu "environmentálnu stopu" - takmer o polovicu väčšiu ekologickú záťaž než si vyžaduje výroba v EÚ, čo podkopáva ambiciózne ciele EÚ na znižovanie emisií CO2.

AEGIS Europe dnes okrem oznámenia o bruselskom proteste vydala aj Manifest európskeho priemyslu, ktorý požaduje od európskych lídrov, aby prevzali zodpovednosť za svojich obyvateľov a udržateľnosť hospodárskeho rastu a prosperity Európy.