Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európski politici reagujú na úmrtie predsedu EP Davida Sassoliho

Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli sa usmieva počas prejavu pri príležitosti slávnostného odovzdania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyjadril sústrasť Sassoliho rodine.

Brusel 11. januára (TASR) - Predstavitelia európskych inštitúcií aj európski politici v utorok ráno využili sociálne siete, aby reagovali na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel vo veku 65 rokov.

Ako jedna z prvých reagovala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"Som hlboko zarmútená stratou veľkého Európana a hrdého Taliana. David Sassoli bol citlivý novinár, vynikajúci predseda Európskeho parlamentu a v neposlednom rade môj drahý priateľ. Moje myšlienky sú s jeho rodinou. Odpočívaj v pokoji, David," napísala šéfka EK na sociálnej sieti Twitter.

Predseda Európskej rady Charles Michel vzdal hold zosnulému predsedovi EP a označil ho za "úprimného a vášnivého Európana."

"Jeho ľudské teplo, štedrosť, vrúcnosť a úsmev nám už teraz chýbajú," napísal Michel na Twitteri.

Výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyjadril sústrasť Sassoliho rodine.

"Jeho vrúcnosť bola inšpiráciou pre každého, kto ho poznal. Úprimná sústrasť patrí jeho rodine a blízkym", napísal Timmermans na sociálnej sieti.

Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni v tejto súvislosti napísal, že úmrtie predsedu EP je "strašnou stratou pre jeho rodinu a nás všetkých". "Vždy si budem pamätať jeho vodcovstvo, jeho vášeň a jeho veľkorysé priateľstvo," uviedol Gentiloni na Twitteri.

Sociálnu sieť využil na vyjadrenie sústrasti aj bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Je smutné dozvedieť sa o smrti Davida Sassoliho. Navždy zostaneš v mojej pamäti ako veľký Európan, patriot a môj dobrý priateľ," napísal Tusk.

David Sassoli zomrel v utorok skoro ráno v nemocnici v jeho rodnom Taliansku. Agentúra DPA pripomenula, že len v pondelok vyšlo najavo, že zosnulý predseda EP mal vážne zdravotné komplikácie spôsobené "dysfunkciou imunitného systému".