Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európski poslanci vyzvali Viedeň, aby Rusom neudelila víza na OBSE

Rakúsky kancelár Karl Nehammer 26. januára 2023. Foto: TASR/AP

Osemdesiatjeden poslancov žiada, aby vláda vo Viedni neudelila víza ruským zákonodarcom, na ktorých sa vzťahujú medzinárodné sankcie.

Viedeň 2. februára (TASR) - Poslanci z 20 krajín vyzvali Rakúsko, aby zabránilo účasti ruskej delegácie na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zasadnutie bude 23.-24. februára vo Viedni. TASR správu prevzala z agentúry APA.

Osemdesiatjeden poslancov žiada, aby vláda vo Viedni neudelila víza ruským zákonodarcom, na ktorých sa vzťahujú medzinárodné sankcie.

"Očakávame, že budú prijaté rozhodnutia, ktoré zabránia ich účasti," uvádza sa v liste adresovanom kancelárovi Karlovi Nehammerovi, ministrov zahraničia Alexandrovi Schallenbergovi a predsedovi dolnej komory parlamentu Wolfgangovi Sobotkovi. Z listu vo štvrtok citovali noviny Die Presse.

Poslanci argumentujú, že účasť ruskej delegácie na zasadnutí OBSE presne rok po "zločineckej invázii" ruských síl na Ukrajinu by mohla byť vnímaná ako "provokácia".

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že na základe dohody s OBSE nemôže delegácii z Ruska zakázať vstup do krajiny. Pre agentúru APA tiež potvrdilo prijatie tohto listu. Podpísali ho delegáti z Belgicka, Británie, Česka, Dánska, Estónska, Francúzska, Gruzínska, Holandska, Islandu, Kanady, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Nórska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Švédska a Ukrajiny.