Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európski predstavitelia počas prejavu ruského delegáta opustili sálu

Na snímke nápis na budove počas Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Európske krajiny sa Rusom od invázie na Ukrajinu na medzinárodných fórach do značnej miery vyhýbajú, konštatuje Sky News.

Šarm-aš-Šajch 16. novembra (TASR) - Niekoľko európskych predstaviteľov opustilo v stredu sálu na klimatickom summite OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch počas prejavu ruského delegáta, informuje TASR na základe správy stanice Sky News.

Štyria európski predstavitelia, z ktorých jeden bol oblečený v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky, opustili plenárnu sieň po tom, čo na pódium vyšiel Ruslan Edelgeriev.

Viac než desiatka demonštrantov následne protestovala proti ruskej invázii na Ukrajinu na začiatku iného podujatia organizovaného ruskou delegáciou v Šarm-aš-Šajchu. Niektorí z nich označili ruských účastníkov diskusie za "vojnových zločincov".

Európske krajiny sa Rusom od invázie na Ukrajinu na medzinárodných fórach do značnej miery vyhýbajú, konštatuje Sky News.

Edelgeriev povedal, že Rusko sa zaviazalo bojovať proti klimatickým zmenám, bez uvedenia podrobností však kritizoval krajiny, ktoré podľa neho prijímajú jednostranné opatrenia v rozpore s existujúcimi dohodami.

"Rusko varovalo pred negatívnymi dôsledkami pretekov klimatických ambícií, keď sa vyhlásenie uhlíkovej neutrality uskutočnilo bez riadnej stratégie, zdrojov a finančnej podpory," povedal.

Rusko ostro namieta proti plánu Európskej únie zaviesť uhlíkovú daň na dovoz, ktorá by poškodila jeho export, pripomína spravodajská stanica.