Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európski socialisti: EÚ musí otvoriť dvere S. Macedónsku a Albánsku

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Proces prístupových rokovaní zo šestice západobalkánskych krajín začala iba Čierna Hora a Srbsko.

Brusel 22. júna (TASR) - Politická skupina socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) vyzvala v stredu predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby našiel riešenia na prekonanie patovej situácie v prístupových procesoch Severného Macedónska a Albánska a umožnil okamžité spustenie prístupových rokovaní s oboma krajinami. Informuje o tom spravodajca TASR.

Michel bude predsedať dvojdňovému summitu EÚ v Bruseli (23. a 24. júna), ktorému vo štvrtok doobeda predchádza summit EÚ s lídrami šiestich krajín západného Balkánu. Počas tohto podujatia sa očakáva, že šéfovia vlád a štátov EÚ nájdu potrebnú politickú dohodu a umožnia otvorenie prístupových rokovaní s vládami z Tirany a zo Skopje.

V liste, ktorý podpísali šéfka S&D Iratxe Garcíová Pérezová, podpredseda S&D Pedro Marques, koordinátor S&D vo výbore EP pre zahraničné veci Tonino Picula či vedúci delegácie EP v Severnom Macedónsku Andreas Schieder a spravodajkyňa EP pre Albánsko Isabel Santosová, sa uvádza, že Európska komisia v piatok minulý týždeň poskytla priaznivé stanovisko pre žiadosti Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska stať sa v budúcnosti členmi EÚ.

Skupina S&D vyjadrila tiež "jasnú a nezameniteľnú" podporu európskej perspektívy Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska a zároveň upozornila, že spoločná európska cesta uvedených troch krajín posilňuje význam vyslania silného posolstva podpory aj pre krajiny západného Balkánu a legitímne túžby po európskej budúcnosti ich obyvateľov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

"V tejto súvislosti je pozvanie na summit šiestich vedúcich predstaviteľov krajín západného Balkánu dobrým krokom. Západný Balkán si zaslúži dôveryhodnú perspektívu rozšírenia a predvídateľný prístupový proces. Ich budúcnosť je v Európskej únii. Patová situácia je však najmä v prístupových procesoch Severného Macedónska a Albánska, čo vysiela nesprávne signály obom krajinám a celému regiónu," uvádza sa v liste európskych socialistov.

List S&D pre Michela a účastníkov summitu je výzvou, aby prekonali doterajšie ťažkosti a "oficiálne a okamžite" otvorili prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom. "Európska únia musí splniť svoje záväzky, najmä v súčasnom geopolitickom kontexte," uvádza sa v liste eurosocialistov.

Proces prístupových rokovaní zo šestice západobalkánskych krajín začala iba Čierna Hora a Srbsko. Albánsko a Severné Macedónsko sú na tento proces už dlho pripravené, najviac zaostáva Bosna a Hercegovina, ako aj Kosovo, ktorého nezávislosť ešte stále neuznalo päť členských krajín EÚ.