Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Európski socialisti vítajú víťazstvo švédskych sociálnych demokratov

Sergej Stanišev, archívna snímka. Foto: TASR

Hoci vládni sociálni demokrati vo voľbách získali 28,4 percenta hlasov, najviac zo všetkých strán, ide o najhorší volebný výsledok za uplynulých vyše sto rokov.

Brusel 10. septembra (TASR) - Strana európskych socialistov (PES) privítala v pondelok víťazstvo švédskych sociálnych demokratov v nedeľňajších parlamentných voľbách. Vyzvala pritom hlavné švédske politické strany, aby nedovolili účasť vo vláde protieurópsky zameraným Švédskym demokratom (SD), ktorí podľa PES zastupujú záujmy extrémnej pravice.

Hoci vládni sociálni demokrati vo voľbách získali 28,4 percenta hlasov, najviac zo všetkých strán, ide o najhorší volebný výsledok za uplynulých vyše sto rokov. Líder sociálnych demokratov Stefan Löfven priznal, že očakával lepší výsledok. Upozornil však, že sociálni demokrati sú aj naďalej najsilnejšou stranou a vyzval na spoluprácu hlavných blokov pri zostavovaní budúcej vlády.

Pre PES je úspech švédskych sociálnych demokratov pozitívnou správou, aj vzhľadom na budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu, prostredníctvom ktorých sa chcú európski socialisti uchádzať o post predsedu Európskej komisie.

Predseda PES Sergej Stanišev v tejto situácii upozornil, že švédski sociálni demokrati vyhrali voľby aj napriek tomu, že mnohí im túto šancu nedávali.

"Toto víťazstvo je potrebným energetickým impulzom pre všetkých európskych sociálnych demokratov v kontexte silnej polarizácie a nárastu extrémnej pravice všade v Európe. Dúfam, že sa vytvorí nová vláda pod vedením sociálnych demokratov a teším sa na pokračovanie našej práce so Stefanom Löfvenom ako proeurópskym predsedom švédskej vlády," uviedol Stanišev v správe pre médiá.

Spravodajca TASR Jaromír Novak