Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európski socialisti vyzvali na podporu dohody medzi Skopje a Aténami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zoran Zaev a Alexis Tsipras, sa 12. júna dohodli, že ukončia dlhodobý spor o názov bývalej juhoslovanskej krajiny, ktorá sa bude po novom volať Republika Severné Macedónsko.

Brusel 15. júna (TASR) - Strana európskych socialistov (PES) v piatok vyzvala všetkých členov tejto celoeurópskej politickej rodiny, ako aj všetky pokrokové strany v Európe, aby podporili historickú dohodu medzi Aténami a Skopje o novom názve pre Macedónsko.

Ľavicoví premiéri oboch krajín, Zoran Zaev a Alexis Tsipras, sa 12. júna dohodli, že ukončia dlhodobý spor o názov bývalej juhoslovanskej krajiny, ktorá sa bude po novom volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

Predseda Strany európskych socialistov Sergej Stanišev pripomenul, že spolu so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom všetky pokrokové strany a členovia PES chápu a oceňujú neúnavné úsilie a hlboké odhodlanie premiérov Tsiprasa a Zaeva, ktorí "nám všetkým ukázali, že majú dostatok odvahy a vodcovskej zodpovednosti".

"Strana európskych socialistov zohrávala pomocnú úlohu pri podpore týchto rokovaní, čo bolo zrejmé aj počas nášho stretnutia v Sofii pred tromi týždňami," zdôraznil Stanišev. A dodal, že obaja premiéri, Zaev aj Tsipras, sa 28. júna v Bruseli zúčastnia vrcholného stretnutia socialistických lídrov európskych krajín, ktoré sa koná tradične pred každým summitom EÚ. Zaev je na čele Sociálnodemokratického zväzu Macedónska a Tsipras šéfuje koalícii ľavicových strán s názvom Syriza.

Spravodajca TASR Jaromír Novak