Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európsku úniu znepokojuje pohyb Ruska blízko ukrajinských hraníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informácie, ktoré sme dosiaľ zhromaždili, sú dosť znepokojujúce, povedal novinárom hovorca diplomacie EÚ Peter Stano.

Brusel 12. novembra (TASR) - Európska únia v piatok uviedla, že je znepokojená aktivitami ruskej armády v blízkosti hraníc s Ukrajinou. EÚ sa tak vyjadrila po tom, čo Washington požiadal Moskvu o vysvetlenie pohybov pri spomínanej hranici, informovala tlačová agentúra AFP.

"Naďalej sledujeme situáciu a informácie, ktoré sme dosiaľ zhromaždili, sú dosť znepokojujúce," povedal novinárom hovorca diplomacie EÚ Peter Stano.

Spresnil, že 27-členná Únia monitoruje situáciu spolu s partnermi vrátane Spojených štátov a Británie. "Sme otvorení úvahám o ďalších krokoch, ak budú potrebné," dodal Stano.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu Rusko varoval pred ďalšou "vážnou chybou" voči Ukrajine, pričom Washington zároveň žiadal vysvetlenie k presunom vojakov neďaleko ukrajinskej hranice.

Šéf americkej diplomacie Blinken pri vítaní ukrajinského kolegu vo Washingtone povedal, že USA sú "znepokojené správami o neobvyklej ruskej aktivite blízko Ukrajiny".

"Nie sú nám jasné zámery Moskvy, ale dobre poznáme jej štýl," povedal Blinken na spoločnej tlačovej konferencii.

"Máme obavy, že Rusko možno urobí vážnu chybu a pokúsi sa o niečo podobné ako v roku 2014, keď zhromaždilo ozbrojené sily popri hranici, vstúpilo na nezávislé ukrajinské územie a ešte nepravdivo tvrdilo, že to bol vyprovokovaný krok," doplnil Blinken.

Hovorca Pentagónu John Kirby vyhlásil, že ruské presuny sú "neobvyklé svojím rozsahom a množstvom". Dodal: "Nie je jasné, aké sú zámery Ruska."

Ukrajina je vtiahnutá do krvavej vojny so separatistami podporovanými Moskvou na východe svojho územia od roku 2014, keď Rusko obsadilo Krymský polostrov.