Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Európsky akčný plán pre demokraciu má chrániť občanov aj média

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EK už v roku 2021 plánuje zaviesť opatrenia v prospech bezpečnosti novinárov, s osobitným zreteľom na vyhrážky voči novinárkam.

Brusel 3. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) predstavila vo štvrtok Európsky akčný plán pre demokraciu, ktorého cieľom je v najbližších troch rokoch posilniť postavenie občanov, nezávislých médií a vybudovať odolnejšie demokracie v celej EÚ.

Zámerom akčného plánu je riešiť problémy, ktorým čelia demokratické systémy v krajinách EÚ v súvislosti s rastúcim extrémizmom a odcudzovaním medzi politickými predstaviteľmi a verejnosťou. Stanovuje opatrenia na podporu slobodných a spravodlivých volieb, posilnenie slobody médií a boj proti dezinformáciám.

EK už v roku 2021 plánuje zaviesť opatrenia v prospech bezpečnosti novinárov, s osobitným zreteľom na vyhrážky voči novinárkam. Predloží iniciatívu na podporu plurality médií, vyššej transparentnosti pri štátnej reklame a na ochranu novinárov pred strategickými súdnymi spormi proti účasti verejnosti (SLAPP). Bude tiež riadiť úsilie o prepracovanie kódexu zásad boja proti dezinformáciám a sprísni požiadavky pre online platformy. Chystá navrhnúť nové právne opatrenia týkajúce sa politickej reklamy, ktoré sa zamerajú na sponzormi platené obsahy, čo sa týka aj online platforiem, inzerentov a subjektov poskytujúcich politické poradenstvo. Zreviduje tiež pravidlá pre financovanie európskych politických strán.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti upozornila, že skutočnosť treba odlišovať od fikcie a slobodné médiá a občianska spoločnosť musia mať možnosť zúčastniť sa otvorenej diskusie bez nepriateľského zasahovania.

Podľa vyjadrenia podpredsedníčky EK pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej cieľom akčného plánu pre demokraciu je chrániť a podporovať zmysluplnú účasť občanov a umožniť im prijímať rozhodnutia vo verejnom priestore slobodne a bez manipulácie. Spresnila, že plán prispôsobený digitálnemu veku navrhuje opatrenia na zvýšenie ochrany novinárov a boj proti dezinformáciám a zasahovaniu, zároveň však naplno chráni slobodu prejavu.

Komisia spresnila, že Európsky akčný plán pre demokraciu bude vykonávať postupne až do roku 2023, najneskôr rok pred ďalšími voľbami do Európskeho parlamentu (2024).

spravodajca TASR Jaromír Novak