Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament by sa podľa Slovákov mal zamerať na nezamestnanosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšími prioritami by mali byť podľa Slovákov práva spotrebiteľov a kvalita zdravotníckych služieb či bezpečnosť potravín a životná úroveň farmárov a hodnoty, ktoré nasledujú po ochrane ľudských práv.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Prioritou Európskeho parlamentu (EP) by podľa Slovákov mala byť nezamestnanosť. Hodnota, ktorú by mal EP podľa občanov SR obhajovať a ktorej by sa mal zastávať, je zase ochrana ľudských práv. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho Eurobarometra, o ktorých diskutovali europoslanci v pondelok v Európskom informačnom centre v Bratislave.

Ďalšími prioritami by mali byť podľa Slovákov práva spotrebiteľov a kvalita zdravotníckych služieb či bezpečnosť potravín a životná úroveň farmárov a hodnoty, ktoré nasledujú po ochrane ľudských práv, sú sloboda prejavu či rodová rovnosť.

Počas diskusie europoslanci spomenuli aj otázky, ktoré podľa nich voliči očakávajú, že budú počas svojho pôsobenia riešiť. "Predovšetkým je to otázka klimatickej zmeny a boja s klimatickou krízou. Sú to otázky bezpečnosti, hraníc, obranyschopnosti Európy ako celku do budúcna a je to, samozrejme, aj otázka príchodu digitalizácie a schopnosti Európskej únie (EÚ) vysporiadať sa s tými dramatickými zmenami, ktoré nás čakajú,“ povedal Michal Šimečka (PS-Spolu).

Boj s klimatickými zmenami či ochrana životného prostredia sú podľa Roberta Hajšela (Smer-SD) niečím, čo od europoslancov očakávajú hlavne mladí ľudia. Spomenul aj to, že jeho voliči sa pýtajú predovšetkým na to, ako EÚ prispieva k tomu, aby sa odstraňovali sociálne rozdiely.

Eugen Jurzyca (SaS) si myslí, že diskusia v najbližších týždňoch a mesiacoch bude o tom, aby sa krajiny nezadlžovali. „Menej sa teraz hovorí o potrebe starať sa o hospodársky rast, ale ja to cítim tak, že tento cieľ ešte nie celkom zomrel a hospodársky rast je dôležitý stále.“

„Z môjho pohľadu je kľúčové, aby sme takisto podporovali rast pracovných miest, čiže tá ekonomická téma bude tiež dôležitá,“ skonštatoval Ivan Štefanec (KDH). Doplnil, že téma klimatickej krízy zarezonovala veľmi silno a je presvedčený, že sa dá skĺbiť ochrana životného prostredia aj ochrana pracovných miest, prípadne podpora nových pracovných miest.