Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament odobril dohodu o brexite

Britskí europoslanci držia šály pred hlasovaním o návrhu britského zákona o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu 29. januára 2020 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Britskí europoslanci ešte majú možnosť zúčastniť sa vo štvrtok na záverečnom januárovom zasadnutí EP, potom však musia definitívne uvoľniť svoje kancelárie.

Brusel 29. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu večer schválili pomerom hlasov 621 ku 49 dohodu o brexite, ktorá k 31. januáru o polnoci umožní riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie a tiež z Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom). Europarlament bol poslednou inštitúciou, ktorá sa musela k dohode vyjadriť.

Zo 683 prítomných poslancov sa 13 zdržalo hlasovania.

Dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie podlieha na základe článku 50 Zmluvy o EÚ schváleniu Európskym parlamentom, a to jednoduchou väčšinou.

Hlasovaniu predchádzala rozprava, v ktorej okrem zástupcov politických skupín v EP vystúpili aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, podpredseda EK Maroš Šefčovič a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Schválenie dohody o brexite znamená definitívne potvrdenie skutočnosti, že v noci z piatka na sobotu sa ukončí 47-ročné členstvo Británie v EÚ. Zákonodarný zbor EÚ príde o 73 britských europoslancov a počet jeho kresiel sa zníži zo súčasných 751 na 705.

Poslanci Európskeho parlamentu spievajú po hlasovaní o návrhu britského zákona o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu 29. januára 2020 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Predseda EP David Sassoli využil tento moment a poďakoval britským europoslancom za spoluprácu v európskych inštitúciách.

Von der Leyenová vo svojom vystúpení povedala, že Únia uvažuje o dohode o voľnom obchode s "nulovými colnými sadzbami a nulovými kvótami" a upozornila Londýn, že zvyšok EÚ nesmie byť vystavený nekalej hospodárskej súťaži. Brusel bude podľa jej slov "ostražitý" aj pokiaľ ide o realizáciu rozvodovej dohody na citlivej írsko-severoírskej hranici.

"Žiadne partnerstvo nezabezpečí výhody plynúce z členstva v Európskej únii," konštatovala šéfka eurokomisie.

Britskí europoslanci ešte majú možnosť zúčastniť sa vo štvrtok na záverečnom januárovom zasadnutí EP, potom však musia definitívne uvoľniť svoje kancelárie.

Britskí europoslanci a lídri politických skupín sa po hlasovaní v pléne EP odobrali do sály Yehudiho Menuhina na rozlúčkovú ceremóniu, v rámci ktorej šéfovia britských delegácií v jednotlivých politických frakciách, ako aj lídri poslaneckých klubov dostali možnosť prihovoriť sa svojim odchádzajúcim kolegom.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Predstavitelia EP sa s britskými poslancami rozlúčili s pozdravom dovidenia



Predstavitelia Európskeho parlamentu (EP) sa v stredu lúčili s britskými europoslancami s pozdravom "dovidenia", a nie "zbohom".

Predseda EP David Sassoli poďakoval britským kolegom za ich doterajšiu prácu v európskych inštitúciách a za ich cenný príspevok k budovaniu EÚ.

"Päťdesiat rokov integrácie sa nemôže len tak ľahko rozplynúť," uviedol s odkazom na 47-ročné členstvo Británie v EÚ. "Všetci budeme musieť tvrdo pracovať na vybudovaní nových vzťahov, vždy so zameraním na záujmy a ochranu práv občanov".

Uviedol to po tom, ako europarlament veľkou väčšinou hlasou schválil dohodu o brexite, ktorá k 31. januáru o polnoci umožní riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Opúšťate Európsku úniu, ale budete aj naďalej európskym národom. Vážení britskí priatelia, v talianskom jazyku 'addio' (zbohom) je priveľmi definitívne slovo, a preto spolu so všetkými svojimi kolegami hovorím iba 'arrivederci' (dovidenia)," zdôraznil šéf EP, ktorý pochádza z Talianska.

Svoj záverečný prejav uzavrel slovami bývalej britskej proeurópsky orientovanej britskej političky Jo Coxovej, ktorá bola zavraždená počas kampane pred referendom o brexite: "Máme oveľa viac vecí, ktoré nás spájajú, ako veci, ktoré nás rozdeľujú".

Počas rozpravy, ktorá predchádzala stredajšiemu hlasovaniu o brexitovej dohode, viacero britských poslancov hovorilo o možnom budúcom návrate Británie do európskeho spoločenstva.

Nádej na budúci návrat Spojeného kráľovstva do EÚ vyjadril v priebehu rozpravy aj koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt. "(Toto) nie je 'zbohom', je to skôr 'dovidenia'," zdôraznil. Brexit treba podľa neho považovať skôr za zlyhanie samotnej EÚ, ktorá by sa mala z tejto skúsenosti poučiť a pristúpiť k hlbokej reforme svojho fungovania.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Europoslanci sa lúčili s odchádzajúcimi britskými kolegami



Poslanci Európskeho parlamentu sa objímajú a tlieskajú po hlasovaní o návrhu britského zákona o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu 29. januára 2020 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Predstavitelia EÚ a poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v stredu rozlúčili s odchádzajúcimi britskými europoslancami, ktorým zapriali všetko dobré do budúcnosti. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k rozlúčke došlo krátko pred tým, než europarlament veľkou väčšinou hlasou schválil dohodu o brexite, ktorá k 31. januáru o polnoci umožní riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Až v agónii lúčenia nahliadame do hĺbok lásky," povedala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová citujúc britskú spisovateľku George Eliot. "Vždy ťa budeme milovať (Británia) a nikdy nebudeme ďaleko. Nech žije Európa," dodala.

Po 31. januári bude nasledovať 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú vzájomné vzťahy Londýna s Bruselom pokračovať ako doteraz, zatiaľ čo obe strany budú rokovať o podobe budúcich vzájomných vzťahov.

"Budete nám chýbať," odkázal Britom belgický europoslanec a koordinátor Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt. "Je to smutné, vidieť odchádzať krajinu, ktorá nás dvakrát oslobodila, dvakrát preliala svoju krv za oslobodenie Európy," dodal s odkazom na prvú a druhú svetovú vojnu, píše agentúra DPA.

V Bruseli sa v nadchádzajúcich dňoch uskutoční viacero rozlúčkových podujatí s britskými europoslancami, píše DPA.

K odchodu svojej krajiny sa v stredu v EP vyjadril aj najhlasnejší britský euroskeptik Nigel Farage, ktorý je už vyše 20 rokov europoslancom. Agentúre DPA Farage povedal, že Brusel mu nebude ani trochu chýbať, avšak bude sa mu cnieť za úlohou "zloducha", ktorú dlhodobo zohrával v Európskom parlamente.


Macron: Brexit bude smutným dňom a lekciou pre nás všetkých



Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu uviedol, že odchod Británie z EÚ, ktorý je naplánovaný na piatok 31. januára, bude "smutným dňom" a "lekciou pre nás všetkých". Informovala o tom agentúra AFP.

"Británia odchádza z EÚ o dva dni, bude to smutný deň, zlyhanie a lekcia pre nás všetkých," povedal Macron v Paríži po stretnutí s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Macron Londýn varoval, že Francúzsko na seba nenechá vyvíjať nátlak, a ani sa nebude ponáhľať čo sa týka rokovaní o budúcej obchodnej dohode s Britániou. Macron tak narážal na stanovený cieľ britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý chce dohodu dosiahnuť do konca roka.

Hoci Francúzsko ľutuje, že Británia z EÚ po 47 rokoch odchádza, Macron Londýn upozornil na to, že s uzavretím obchodnej dohody sa nijako ponáhľať nebudú.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v parlamente uviedol, že v rokovaniach Británie a EÚ ohľadom ich vzájomného vzťahu po brexite je "najťažšia časť ešte pred nami".