Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament odobril pre Ukrajinu pôžičku 18 miliárd eur

Ľudia si prezerajú materiálne škody na obytnej budove po ruskom raketovom útoku v Kyjeve v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa tlačovej správy europarlamentu suma 18 miliárd eur pokryje v roku 2023 približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny, ktoré mesačne činia tri až štyri miliardy eur.

Brusel/Štrasburg 24. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili vo štvrtok Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa tlačovej správy europarlamentu suma 18 miliárd eur pokryje v roku 2023 približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny, ktoré mesačne činia tri až štyri miliardy eur. Peniaze sa podľa návrhu Európskej komisie použijú na podporu základných verejných služieb – na prevádzkovanie nemocníc a škôl, na poskytovanie bývania pre premiestnených ľudí, na makroekonomickú stabilitu a na obnovu kritickej infraštruktúry, ktorú zničili ruské vojnové aktivity.

Za uvedené nariadenie zahlasovalo 507 poslancov, 38 bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania.

Úver, ktorý EÚ získa z finančných trhov, bude vyplatený v štvrťročných splátkach s kontinuitou a predvídateľnosťou, ktorá je nevyhnutná na udržanie fungovania Ukrajiny počas vojny.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová vyhlásila, že Ukrajina bojuje za európske hodnoty, pričom Európsky parlament a Európska únia preukázali s ňou solidaritu v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. Dôkazom toho je aj balík podpory vo výške 18 miliárd eur na prežitie vojny a na obnovu kritickej infraštruktúry.

Za dôležité Metsolová považuje, že EÚ Ukrajine udelila štatút kandidátskej krajiny, a ocenila, že EP v stredu spustil európsku kampaň "Generátory nádeje pre Ukrajinu", aby Ukrajinci zvládli nadchádzajúcu zimu.

Poskytnutý úver je pre Ukrajinu podmienený. Vyžaduje si reformy s cieľom posilniť inštitúcie krajiny a pripraviť ju tak na rekonštrukciu, ako aj na jej cestu k členstvu v EÚ. Plnenie podmienok zhodnotí eurokomisia pred vyplatením každej splátky, pričom podmienky zahŕňajú opatrenia na boj proti korupcii, reformu súdnictva, dodržiavanie zásad právneho štátu, dobrú správu vecí verejných a modernizáciu inštitúcií.

Od začiatku vojny poskytla EÚ a jej členské štáty na podporu Ukrajiny už 19,7 miliardy eur, pričom veľkú časť z tejto sumy tvorí makrofinančná pomoc, ktorú EP schválil v septembri a júli. Najnovší úver musí byť teraz schválený jednomyseľne v Rade EÚ 6. decembra – prv než eurokomisia osloví finančné trhy. Sľúbenú podporu vyplatí Komisia začiatkom roka 2023.