Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament odobril vstup Chorvátska do schengenského priestoru

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Rada EÚ už 9. decembra 2021 potvrdila, že Chorvátsko splnilo všetky potrebné podmienky na úplné uplatňovanie schengenských pravidiel.

Brusel 10. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli schválili zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach medzi schengenským priestorom a Chorvátskom. Europarlament tým odobril, aby sa Chorvátsko stalo plnoprávnym členom schengenského priestoru. Informuje o tom spravodajca TASR.

Za správu hlasovalo 534 poslancov, 53 bolo proti a 25 sa zdržali hlasovania. Rada EÚ už 9. decembra 2021 potvrdila, že Chorvátsko splnilo všetky potrebné podmienky na úplné uplatňovanie schengenských pravidiel. Europoslanci v súčasnosti naliehajú na Radu EÚ, aby pokračovala v procese, prijala konečné rozhodnutie o zrušení hraničných kontrol a zaistila, aby sa Chorvátsko stalo členom Schengenu od 1. januára 2023.

S cieľom zabezpečiť dodržiavanie základných práv na vonkajších hraniciach EÚ europoslanci vyzvali Chorvátsko, aby informovalo europarlament a Radu EÚ o tom, ako implementovalo svoj akčný plán na riadenie vonkajších hraníc EÚ, a najmä nezávislý mechanizmus na monitorovanie akcií policajtov.

Európsky parlament sa dlhodobo zasadzuje za rozšírenie schengenského priestoru, ktorý dnes zahŕňa 26 štátov - členské štáty EÚ okrem Bulharska, Chorvátska, Cypru, Írska a Rumunska a nečlenské štáty Nórsko, Island, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

V októbri 2022 europoslanci vyjadrili svoju podporu aj pre okamžité prijatie Bulharska a Rumunska do Schengenu. Uvedené krajiny na túto možnosť čakajú už 11 rokov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)