Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament odsúdil porušovanie ľudských práv vo Vietname

Európsky parlament, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dodržiavanie ľudských práv je základom bilaterálnych vzťahov medzi Vietnamom a EÚ a esenciálnou súčasťou dohody o voľnom obchode medzi Vietnamom a EÚ, uvádza sa v texte.

Brusel 23. januára (TASR) - Európsky parlament ostro odsúdil porušovanie ľudských práv vo Vietname po tom, čo tamojší komunistický režim uväznil viacerých kritických novinárov a aktivistov za vyjadrenie názoru. Informovala o tom agentúra DPA.

Európski poslanci vo svojom stanovisku vyhlásili, že sú "zhrození a odsudzujú čoraz intenzívnejšie zásahy voči kritickým názorom a pošliapavanie ľudských práv vo Vietname".

"Dodržiavanie ľudských práv je základom bilaterálnych vzťahov medzi Vietnamom a EÚ a esenciálnou súčasťou dohody o voľnom obchode medzi Vietnamom a EÚ," uvádza sa v texte.

Európska komisia (EK) pred dvoma týždňami odsúdila uväznenie troch vietnamských novinárov. Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy a Le Huu Minh Tuan, členovia Asociácie nezávislých vietnamských novinárov, známi svojou obhajobou demokracie, boli 5. januára odsúdení na 11 až 15 rokov väzenia za kritiku komunistického režimu. Trojica novinárov kritizovala rastúce represie vládnuceho režimu, ku ktorým dochádza pred zjazdom komunistickej strany naplánovaným na 25. januára.