Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament si uctil pamiatku zavraždeného francúzskeho učiteľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako informovala agentúra AFP, predseda europarlamentu David Sassoli v prejave pri otvorení plenárneho zasadnutia vyjadril sústrasť príbuzným a blízkym Samuela Patyho.

Brusel 19. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu si v pondelok minútou ticha uctili pamiatku francúzskeho stredoškolského učiteľa, ktorý sa stal v piatok obeťou vraždy niekoľko dní po tom, ako svojim študentom v rámci seminára o slobode vyjadrovania ukázal karikatúry proroka Mohameda.

Ako informovala agentúra AFP, predseda europarlamentu David Sassoli v prejave pri otvorení plenárneho zasadnutia vyjadril sústrasť príbuzným a blízkym Samuela Patyho, "ako aj všetkým pedagogickým zamestnancom vo Francúzsku i kdekoľvek inde".

Vyhlásil tiež, že "proti teroru sa bojuje prostredníctvom vzdelávania, prostredníctvom výučby, v čo Samuel Paty veril, keď toto povolanie vykonával".

Patyho zavraždili vo francúzskom meste Conflans-Sainte-Honorine v blízkosti školy, kde učil. Útočníka, 18-ročného mladíka čečenského pôvodu Abdoullakha Anzorova, polícia zabila, keď pri pokuse o zadržanie v neďalekom meste Éragny kládol odpor. Mladík bol ozbrojený nožom a strelnou zbraňou.
Na archívnej snímke policajné auto prichádza na miesto, kde muž podrezal priamo na ulici hrdlo stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý nedávno vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža v piatok 16. októbra 2020.
Foto: TASR/AP

V súvislosti s touto vraždou francúzska polícia zadržala už 15 podozrivých. Sú medzi nimi príbuzní útočníka i štyria žiaci školy College du Bois-d'Aulne, kde Paty učil dejepis a zemepis, informoval v pondelok portál France Info.

Podľa zdroja oboznámeného s vyšetrovaním "jeden alebo viacero študentov" neskoršiemu útočníkovi ukázalo, ktorý z učiteľov je Paty. Médiá uviedli, že študenti za to možno dostali odmenu.

V reakcii na Patyho vraždu sa vo Francúzsku znova začalo hovoriť o nutnosti posilniť v školách i u širšej verejnosti povedomie o sekularizme a republikánskych hodnotách, pokúsiť sa zmierniť izolovanosť moslimských komunít a zabrániť šíreniu radikálneho výkladu islamu v spoločnosti.