Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament: Stav základných práv v EÚ vykazuje slabiny

Vlajky Európskej únie vejú pred budovou Európkeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

V neposlednom rade zákonodarný zbor EÚ dôrazne odsúdil násilie voči migrantom a ich odvracanie na hraniciach a kriminalizáciu humanitárnych pracovníkov a aktivistov.

Štrasburg 15. septembra (TASR) - Najnovšie hodnotenie stavu základných práv v Európskej únii, ktoré vypracoval Európsky parlament (EP), upozorňuje na mnohé slabiny a žiada členské štáty EÚ o obranu európskych hodnôt. Informuje o tom spravodajca TASR zo Štrasburgu.

Poslanci EP vo štvrtok posúdili stav základných hodnôt v EÚ v rokoch 2020 – 2021, pričom identifikovali problematické oblasti a navrhli spôsoby účinnejšej ochrany slobody, rovnosti a právneho štátu.

Uvedený text odobrilo 410 poslancov, 131 bolo proti a 42 sa hlasovania zdržalo.

Europoslanci vyjadrili znepokojenie nad vplyvom opatrení súvisiacich s ochorením COVID-19 na demokraciu a základné slobody vrátane práv osôb aktívnych v právnom systéme, v presadzovaní práva, a väzňov. Skritizovali aj pretrvávajúce porušovanie zásad právneho štátu v niektorých krajinách EÚ a zdôraznili, že právny štát, demokracia a základné práva sú neoddeliteľne prepojené.

S cieľom chrániť tieto hodnoty a spravodlivé a zákonné rozdeľovanie finančných prostriedkov EÚ europarlament vyzval Európsku komisiu, aby využívala mechanizmus podmienenosti rozpočtu EÚ. Poslanci odsúdili Poľsko a Maďarsko za to, že nedodržiavajú rozsudky Súdneho dvora EÚ a požiadali inštitúcie Únie o konkrétne kroky.

Parlament zdôraznil aj význam ochrany novinárov pred pokusmi o využívanie právneho systému na ich umlčanie (strategické žaloby proti verejnej účasti) a pred zastrašovaním, útokmi a násilím. Poslanci vyjadrili aj znepokojenie nad rastúcim počtom štátnych orgánov, ktoré používajú špionážny softvér, ako je Pegasus.

Poslanci opätovne odsúdili rodovo motivované násilie a vyzvali Bulharsko, Česko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko, ako aj samotnú EÚ, aby ratifikovali Istanbulský dohovor.

Vyjadrili tiež obavy z protirodových a antifeministických hnutí, ktoré systematicky napádajú práva žien a LGBTIQ+ osôb, a odsúdili ich odmietavý postoj k právam žien vrátane sexuálneho a reprodukčného zdravia. V tomto kontexte zdôraznili najmä vývoj v Poľsku, na Slovensku, v Chorvátsku a v Litve.

Parlament v tejto súvislosti vyzval na dôsledné vykonávanie Rámcového rozhodnutia EÚ o boji proti rasizmu a xenofóbii a privítal návrh eurokomisie zaradiť trestné činy z nenávisti a nenávistné prejavy do zoznamu trestných činov EÚ. Podľa poslancov je potrebné, aby členské štáty riešili aj pretrvávajúci štrukturálny rasizmus vrátane policajného násilia voči Rómom.

V neposlednom rade zákonodarný zbor EÚ dôrazne odsúdil násilie voči migrantom a ich odvracanie na hraniciach a kriminalizáciu humanitárnych pracovníkov a aktivistov a požiadal, aby agentúre Frontex bola pozastavená činnosť v tých členských štátoch, kde sa jej členovia zúčastnili na týchto aktivitách.