Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament varoval pred hlbokou polarizáciou v Slovinsku

Slovinský premiér Janez Janša, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Slovinský pravicový premiér Janez Janša, ktorého krajina aktuálne v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, čelí opakovaných obvineniam z porušovania demokratických noriem.

Štrasburg 17. decembra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok v súvislosti s obavami o slobodu tlače a nezávislosť súdov v Slovinsku vyjadril znepokojenie z "hlbokej polarizácie" tamojšej spoločnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Poslanci EP v rezolúcii prijatej 356 hlasmi k 284 konštatujú, že sú "znepokojení úrovňou verejnej diskusie, atmosférou nepriateľstva, nedôverou a hlbokou polarizáciou v Slovinsku", čo spôsobilo narušenie dôvery vo verejné orgány a medzi nimi navzájom.

"Prominentné osobnosti verejného života a politici vrátane členov vlády musia ísť príkladom a musia zabezpečiť civilizovanú verejnú diskusiu bez zastrašovania, útokov, urážok a obťažovania," uvádza sa ďalej v rezolúcii.

Slovinský pravicový premiér Janez Janša, ktorého krajina aktuálne v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, čelí opakovaných obvineniam z porušovania demokratických noriem.

Kritici obviňujú Janšu zo zásahov voči médiám vrátane tlačovej agentúry STA. Dvojmiliónové Slovinsko sa v každoročnom indexe slobody médií, ktorý vypracúva organizácia Reportéri bez hraníc, tento rok prepadlo na 36. miesto, čo predstavuje oproti minulému roku pokles o štyri priečky.
Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 je logo slovinskej tlačovej agentúry STA v Ľubľane.
Foto: TASR/STA

V novembri slovinskí predstavitelia na nátlak EÚ súhlasili s obnovením financovania STA, ktoré bolo pozastavené od decembra, keď Janšova konzervatívna vláda kritizovala jej spravodajstvo.

Spor medzi informačnou kanceláriou vlády a STA sa začal krátko po vymenovaní Janšovho kabinetu v marci 2020. Predseda vlády vtedy kritizoval spravodajstvo STA o zvládaní koronakrízy, ktoré označil za "hanbu" a žiadal prepustenie jej vtedajšieho riaditeľa Bojana Veselinoviča.

Poslanci EP v rezolúcii vyzvali slovinskú vládu, aby zaistila pokračovanie financovania agentúry a "zastavila všetky politické zásahy a nátlak" na STA.